Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uzrok katastrofe

Bosna i Hercegovina je u Bratislavi bila bez selektora

16797697136544

Hadžibegićeva BiH tako je u dvije utakmice pokazal dva različita lica. Oslabljena i na krilima mladih igrača lako se obračunala sa Islandom, dok je u Slovačkoj poklonila pobjedu protivniku, a tako se ne ide na Evropsko prvenstvo!

Fudbalska “A” reprezentacija BiH razočarala je sinoć u Bratislavi, gdje je poražena od Slovačke rezultatom 2:0. Na taj način BiH je pokvarila dojam iz prve utakmice, kada je u Zenici oslabljena neigranjem nekoliko standardnih igrača prilično lako pobijedila Island (3:0).

Na krilima te energije, ali i zbog toga što su Slovaci u rezultatskoj krizi i bez pobjede devet mjeseci, uz skoro nikakav interes domaće publike, očekivanja u Bratislavi od strana bosanskohercegovačke javnosti bila su ogromna. No, “Zmajevi” su u Slovačkoj odigrali jednu od najslabijih utakmica u posljednjih nekoliko godina, pišu Sportske.ba.

Šta je bio razlog blijedih “Zmajeva”, koji su u Bratislavi izgledali kao slučajni prolaznici, koji su se spontano okupili na jednom od gradskih trgova i navečer istrčali na teren bez ikakvog plana i vizije, nije odgovorio ni selektor poslije utakmice. Hadžibegić je tek ustvrdio “da njegova mlada ekipa što se on pribojavao nije mogla biti na istom fizičkom nivou u razmaku od tri dana”. No, ako se već pribojavao i imao takav scenarij u glavi, postavlja se pitanje zašto selektor nije osvježio ekipu u Slovačkoj i u prvu postavu uveo nekoliko igrača sa klupe?

BiH je u susret krenula sa formacijom 3-5-2, baš kao i protiv Islanda, ali isti plan, jasno je bilo od prvog sudijskog zvižduka da neće upaliti. Slovaci su od prve minute nagazili zadnju liniju našeg tima, a BiH nije uspjevala da pronađe način kako da se oslobodi visokog pritiska i iznese loptu. Kako je BiH igrala u tim momentima, najbolje možda ilustruje što je više loptu u nogama imao Ibrahim Šehić negoli naši veznjaci, koji nisu ni postojali na terenu.

Slovačka igra se isplatila već u 12. minuti, kada su bh. igrači dopustili otvoren šut Robertu Maku, koji je bez problema savladao Ibrahima Šehića. Slovaci su nastavili pritiskati, a BiH je i dalje ostala zbunjena, bez ikakve reakcije s klupe i ideje da se uspostavi ravnoteža i pređe protivnička polovica. Za prvih 45 minuta BIH jedva da je vidjela kako izgleda protivnički golman, a statističari nisu zabilježili niti jedan šut prema ili pored gola Slovačke. U međuvremenu, Slovaci su iskoristili još jedan poklon bosanskohercegovačke odbrane te je slabu reakciju Hrvoja Miličevića iskoristio Lukas Haraslin, koji pogađa za 2:0.

Reakcija s klupe uslijedila je tek na poluvremenu, kada je Hadžibegić odlučio promijeniti sistem i umjesto Hrvoja Miličevića zaigrao je Gojko Cimirot te je BiH prešla u sistem 4-4-2. Poslije su s klupe ušli još Džeko i Prcić, BiH je lakše iznosila loptu, ali izostala je ideja kako ugroziti protivnički gol. Najbliže njemu smo bili nakon sjajnog centaršuta Amara Dedića, kada Ermedin Demirović nije uspio pogoditi glavom te na taj način zakuhati utakmicu. Nakon toga, Hadžibegić je uvođenjem Stevanovića još jednom promijenio sistem (4-2-3-1), ali ni to nije davalo rezultate.

BiH je u Slovačkoj propustila priliku osvojiti bodove. Loša atmosfera u reprezentaciji Slovačke nakon kiksa protiv Luksemburga, veliki pritisak na selektora Francescu Conzolu, gdje je slovačka javnost javno tražila njegovu glavu, činili su se idealnim izborom za gostovanje. No, ranjeni Slovaci lako su se obračunali sa indisponiranom BiH, koja u ovom susretu gotovo ništa nije napravila bez reakcija sa klupe. Hadžibegić je pokušao nešto promijeniti tek na poluvremenu, ali tada su Slovaci imali osjetnu prednost, koju su znali sačuvati.

Hadžibegićeva BiH tako je u dvije utakmice pokazal dva različita lica. Oslabljena i na krilima mladih igrača lako se obračunala sa Islandom, dok je u Slovačkoj poklonila pobjedu protivniku, a tako se ne ide na Evropsko prvenstvo!