Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poziv da ne reaguje

Da li reis drži stranu SDA? Poslao je poruku visokom predstavniku

Federal Foreign Minister Baerbock in Sarajevo
Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens), Federal Foreign Minister, meets the High Representative for Bosnia and Herzegovina, Christian Schmidt. On her trip, BM Baerbock visits Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Serbia and the Republic of Moldova. Sarajevo, 03/10/2022 Photo: Thomas Imo/DPA

Na kraju je političkim i društvenim akterima poručio da trebaju tragati za rješenjima koja su rezultat dogovora i kompromisa, a izbjegavati sve što vodi daljoj polarizaciji društva

Politički akteri u našoj zemlji moraju pokazati odgovornost za stanje u zemlji i u potpunosti je preuzeti i trebaju prestati očekivati rješenje od međunarodnih aktera, pa i Ureda visokog predstavnika (OHR), osim kada je to u skladu sa odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma nužno, izjavio je za Agenciju MINA reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Poručio je kako će bilo kakvo “nedosljedno i pristrano nametanje novih pravila za konstituiranje vlasti samo dodatno destruirati ionako ruiniran stepen društvenog povjerenja u političke institucije vlasti, kako domaće tako i međunarodne”.

– Vrijeme je da svi pokažu veći stepen odgovornosti, i političke partije i međunarodni zvaničnici, OHR i zapadne ambasade, kao i članice Vijeća za implementaciju mira (PIC). Dodatne podjele i polarizacija društva samo komplikuju političke i svake druge okolnosti u državi što se reflektuje na sve građane, pa i vjerske zajednice – kazao je reisu-l-ulema.

Na kraju je političkim i društvenim akterima poručio da trebaju tragati za rješenjima koja su rezultat dogovora i kompromisa, a izbjegavati sve što vodi daljoj polarizaciji društva.

Podsjetimo, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak kako je krajnje vrijeme da se okonča uspostava vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih još u oktobru te je pozvao političke stranke da postupe odgovorno i tako osiguraju nastavak provedbe nužnih reformi.

Schmidt se danas oglasio prvi put nakon što je Ustavni sud BiH prošle sedmice odbacio žalbe na njegove odluke o izmjenama izbornog zakona i ustava Federacije BiH, što su ih podnijeli tadašnji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Ustavni je sud ocijenio kako su Schmidtove odluke od 2. oktobra 2022. sukladne ustavu BiH te da nema razloga za njihovo stavljanje izvan snage pa su time propala očekivanja Stranke demokratske akcije (SDA) i Komšićeve Demokratske fronte (DF) da bi osporavanjem Schmidtovih odluka eventualno otvorili prostor za preuzimanje vlasti, prije svega u Federaciji BiH.