visoki predstavnik

Schmidt: Vrijeme je da se okonča uspostava vlasti u Federaciji BiH

Sarajevo: Christian Schmidt održao je konferenciju za medije
05.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt odrzao je konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Politički akteri moraju se ponašati odgovorno i okončati proces uspostave vlasti”, poručio je Schmidt u ponedjeljak

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak kako je krajnje vrijeme da se okonča uspostava vlasti na temelju rezultata izbora provedenih još u oktobru. Schmidt je pozvao političke stranke da postupe odgovorno i tako osiguraju nastavak provedbe nužnih reformi.

U autorskom tekstu za sarajevski Dnevni avaz Schmidt se oglasio prvi put nakon što je Ustavni sud BiH prošle sedmice odbacio žalbe na njegove odluke o izmjenama izbornog zakona i ustava Federacije BiH, što su ih podnijeli tadašnji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, prenosi Hina.

Ustavni je sud ocijenio kako su Schmidtove odluke od 2. oktobra 2022. u skladu s Ustavom BiH. Kao i da nema razloga za njihovo stavljanje izvan snage pa su time propala očekivanja Stranke demokratske akcije (SDA) i Komšićeve Demokratske fronte (DF) da bi osporavanjem Schmidtovih odluka eventualno otvorili prostor za preuzimanje vlasti, prije svega u Federaciji BiH.

Schmidt navodno planira iskoristiti ovlasti kako bi deblokirao proces

Nakon što su postali dio vlasti na državnom nivou, HDZ BiH i blok bošnjačko-građanskih stranaka, predvođenih SDP-om, dogovorili su i koaliciju na nivou Federacije. Rok za uspostavu nove vlade tog entiteta istječe 6. aprila.

“Politički akteri moraju se ponašati odgovorno i okončati proces uspostave vlasti”, poručio je Schmidt u ponedjeljak.

Iako HDZ i SDP s partnerima imaju većinu u Zastupničkom domu parlamenta Federacije i dalje imaju problem. Jer odluku o imenovanju vlade odbija potpisati SDA-ov potpredsjednik entiteta Refik Lendo. A, njegov je potpis nužna pretpostavka za zakonitu proceduru.

Mediji u BiH proteklog su vikenda najavili kako visoki predstavnik Christian Schmidt planira ponovo iskoristiti svoje ovlasti. Kao i da je navodno već pripremio odluku kojom će deblokirati taj proces.

SDA i DF optužili Schmidta da pogoduje HDZ-u BiH

Prema nepotvrđenim najavama, tom bi odlukom pravo imenovanja nove vlade imali predsjednik i jedan dopredsjednik Federacije, a drugi koji se s tom odlukom ne bi suglasio morao bi za svoj veto dobiti potporu dvije trećine zastupnika u matičnom klubu Doma naroda entitetskog parlamenta.

Odmah su uslijedile reakcije iz SDA i DF-a. Te su stranke ponovo optužile Schmidta da pogoduje prije svega HDZ-u BiH, a ugrožava prava Bošnjaka. SDA-ov zastupnik u parlamentu FBiH Hamdija Abdić pozvao je na “radikalne poteze”.

Blok kojega predvodi SDP odgovorio im je na to porukom kako postoji jednostavno rješenje. Odnosno, da ako ne žele Schmidtovu intervenciju, dovoljno je da poštuju volju većine u parlamentu i omoguće uspostavu vlasti.

“Pokažite barem minimum osjećaja za demokratska načela. Pozovite svog potpredsjednika Lendu da ne blokira imenovanje vlade Federacije BiH iza koje stoji volja parlamenta.”, stoji u reakciji stranaka bošnjačko-građanskog bloka. Sam Schmidt u kolumni nije komentirao najave nametanja novih odluka. Ali je poručio kako je došlo vrijeme da se “demokratska volja naroda pretoči u vlast i akciju”.