Računari

Milijarde dolara

Deset video-igara koje su u 2018. godini najviše zaradile

21/01/2019

Najnoviji izvještaj kompanije SuperData pokazuje kako različite regije favoriziraju različite tipove igara.

Predvođeno igrama kao što su PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), GTA V i Red Dead Redemption 2, premium gaming tržište je tokom 2018. godine ostvarilo zaradu od 17,9 milijardi dolara.

Iako je free-to-play segment dominirao tokom prošle godine kada je zarada u pitanju, a zahvaljujući velikom trošenju u okviru igara od strane azijskih igrača, najnoviji izvještaj kompanije SuperData pokazuje kako različite regije favoriziraju različite tipove igara.

Premium igre, koje su buy-to-play i prodaju se digitalno ili u maloprodaji, dominiraju na tržištima Sjeverne Amerike i Evrope i u kontrastu su sa regijama u kojima dominiraju free-to-play naslovi.

Buy-to-play igre za PC i konzole su tokom 2018. godine zaradile 17,9 milijardi dolara, što je povećanje od 10 procenata u odnosu na godinu ranije. Međutim premium segment je činio samo 16,3 posto od ukupno 109,8 milijardi dolara u digitalnoj zaradi.

PlayerUnknown's Battlegrounds je vodeći u premium segmentu, sa ostvarenih preko milijardu dolara u zaradi. FIFA 18 je na drugom mjestu, dok je GTA V (igra iz 2013. godine) na trećem mjestu. Slijede Black Ops 4 i Red Dead Redemption 2.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.