Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IBM razvija kompjutere koji će biti milion puta brži od današnjih

ibm

IBM je pokrenuo novi odjel u kompaniji, IBM Q s ciljem razvoja i prodaje kvantnih kompjutera koja će biti više miliona puta brža u odnosu na današnje kompjutere.

U IBM-u vjeruju kako su dovoljno napredovali s njihovim razvojem te da već sada programeri mogu početi s razvojem softvera za ovakv kompjutere.
Iako veliki broj naučnika smatra kako ćemo na ovakve kompjutere morati
čekati još godinama, direktori ove kompanije su, s obzirom na dosadašnji napredak na ovom polju, iznuzetno optimistični oko budućnosti kvantnih računala i vjeruju kako prve kompjutere možemo očekivati uskoro.

No, osim samog hardvera, iznimno je bitno imati spreman softver koji će pokretati takve kompjutere te već sada moraju početi s njegovim razvojem i pripremom za “kvantno doba”.

Prvi korak prema tome jest razvoj aplikacijskih programskih sučelja koja će programerima omogućiti prebacivanje programa s tradicionalnih na kvantne kompjutere, a kasnije možemo očekivati i simulator koji će imitirati kvantne kompjutere, što će također omogućiti programerima razvoj softvera za njih.

Klasična računala izuzetno su moćna i njihov će se razvoj nastaviti i dalje te će ona biti pokretači svega što radimo u poslovanju i društvu, ali postoje mnogi problemi koje takvi kompjuteri ipak ne mogu riješiti, a da bi ih riješili i stvorili znanje koje će biti puno “dublje i kompleksnije”, potrebni su nam kvantni kompjuteri, komentarisao je za Independent Tom Rosamilia iz IBM-a.

Dodao je kako će njihovi IBM Q sistemi u budućnosti raditi zajedno s postojećim snažnim kompjuteriskim sistemima kako bi riješili probleme za koje trenutno nema rješenja, a koji sadrže “nevjerovatnu neiskorištenu vrijednost”.

ibm