prvi appleov računar

Ima memoriju od 4 KB, a vrijedi milion i po dolara (FOTO)

epl-kompjuter-Foto-screenshot-ebay-com

Riječ je o ručno napravljenom računaru pod oznakom Apple Computer 1, kasnije poznatijem i kao Apple 1, koje su Jobs i Wozniak napravili još 1976. godine

Prvi računar s Appleovim logom koji su Steve Jobs i Steve Wozniak napravili stavljeno je na prodaju na eBayu. Nije riječ o replici, već doista o originalu , i to posve funkcionalnom, tvrdi njegov prodavač.

Riječ je o ručno napravljenom računaru pod oznakom Apple Computer 1, kasnije poznatijem i kao Apple 1, koje su Jobs i Wozniak napravili još 1976. godine.

Računar je zapravo projektirao i vlastoručno napravio Wozniak, a na eBayu se prodaje za “jeftinih” 1,75 miliona dolara. Dosad su primjerci tog računara na aukcijama 2013. i 2014. godine bili prodavani za mnogo manje od milion dolara.

To je ujedno i prvi put da se tako rijedak primjerak računarne istorije pojavio na eBayu. Njegov hardver smješten je u originalno drveno kućište Byte Shop KOA, s originalnim napajanjem i originalnom tipkovnicom Datanetics D. No najvažnije je da je još uvijek u savršeno funkcionalnom stanju.

Aplle 1 računara u svijetu ima u svega šest primjeraka. Kupac ovog muzejskog, ali funkcionalnog primjerka, s računarom će dobiti originalne upute, čitač kaseta te i softver u obliku Basica, igre i memorijskih testova.

Da sve bude u potpunosti autentično, uz računar ide i pripadajući monitor u obliku Sonyjeva prenosivog televizora TV-115 s videomodulatorom i datumom proizvodnje iz 1976. godine. Taj isti televizor kao idealan monitor za Apple 1 preporučio je i pokojni Steve Jobs.

Za kolekcionara, stoga, cijena je “prava sitnica”.

Evo nekih značajki tog računara:

CPU: MOS 6502 1 MHz
Memorija: 4KB standardno, nadogradivo do 48KB
Grafika: 40×24 znakova

Na njega dakle ne bi stao niti najobičniji današnji e-mail, ali ne zaboravimo da su u to vrijeme to su bile vrhunske specifikacije, što bi nas trebalo samo podsjetiti koliko je daleko zapravo tehnologija u međuvremenu otišla.