Računari

Istraživanje

Koliko ljudi na svijetu igra video igre

17/08/2020

Dio tržišta koji bilježi najveći rast je povezan sa video-igrama na pametnim telefonima

Nove analize, završene sredinom ove godine, pokazale su da u svijetu postoji 3,1 milijarda konzumenata video-igara.

Budući da na svijetu ima skoro osam milijardi ljudi, to znači da oko 40% populacije na ovaj ili onaj način igra video-igre. Dio tržišta koji bilježi najveći rast je povezan sa video-igrama na pametnim telefonima, a tu spada više od polovine igrača, glasi izvještaj kompanije DFC Intelligence.

Od spomenute tri milijarde, oko 8% ukupnog broja otpada na one koji video-igre igraju na konzolama, ali ova grupa konzumenata bilježi i najveću potrošnju novca po korisniku.

Čak 48% konzumenata video-igara, odnosno 1.5 milijardu ljudi, čine oni koji igraju na PC-ju, ali važno je istaknuti da su to ujedno i igrači koji paralelno s računarom koriste konzole i pametne telefone.

Izvještaj otkriva i gdje živi najveći broj igrača, a tu dominira azijsko tržište sa 1,42 milijarde igrača, zatim slijede Evropa, Južna Amerika, pa Sjeverna Amerika.

A što se popularnosti tiče, u julu 2020. godine najprodavanija video-igra bila je Ghost of Tsushima, na drugom je mjestu Call of Duty: Modern Warfare i na trećem Paper Mario: The Origami King. Naravno, ova lista ne uključuje mobilne i besplatne igre kao što je Fortnite.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.