Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konzola koja će vam staviti PC na glavu

Sulon Q

U saradnji s AMD-om, kanadski startup Sulon Technologies predstavio je konzolu Sulon Q, koja bi trebala omogućiti iskustvo virtualne stvarnosti kakvo inače nude računari, ali bez potrebe za spajanje s njima.

Za razliku od Oculus Rifta ili HTC Vivea, koje je potrebno povezati s računarima kako bi generirali sliku, Sulon Q sadrži hardver kakav inače možemo naći u PC-jima: recimo, četverojezgreni procesor AMD FX-8800P, grafičku karticu Radeon R7, SSD kapaciteta 256 GB, osam GB RAM-a i zaslon OLED razlučivosti 2.560 puta 1.440 piksela s uglom gledanja od 110 stepeni.

Ova konzola za virtualnu stvarnost je zasad dostupna samo s operativnim sistemom Windows 10. Nije objavljeno koliko je teška, ali može se pretpostaviti kako je zbog svog tog hardvera znatno teža od konkurencije (uključujući i Samsung Gear, u kojeg treba staviti i pametni telefon).

Razlikuje se i po tome što uz pomoć dvije prednje kamere može trodimenzionalno mapirati okolinu u stvarnom vremenu, pratiti položaj glave korisnika i prepoznavati pokrete.

Na tržištu bi se trebala pojaviti tokom proljeća. Cijena još nije poznata.