Računari

detektcija svjetlosti

Na ovaj način vaš telefon može da prepozna skrivene kamere

23/01/2023

Kako bi mogle da snimaju u uslovima slabog ili nikakvog osvjetljenja, nadzorne kamere često koriste infracrveni spektar svjetla. Ljudsko oko ne može da ga vidi, ali kamerica telefona itekako može

Kako provjeriti može li kamera vašeg telefona da detektuje infracrvenu svjetlost?

Možete izuzetno jednostavno da provjerite da li je kamera vašeg mobilnog ljubimca opremljena mogućnošću detekcije infracrvene svjetlosti, korištenjem daljinskog upravljača televizora.

Pokrenite kamericu telefona, pa je usmjerite prema daljinskom upravljaču TV uređaja. Pritisnite neki taster na njemu i posmatrajte ekran telefona.

Ako je vaša kamera u stanju da detektuje infracrvenu svjetlost, ona će se prikazati kao stalna ili pulsirajuća svjetlost.

Pored toga, ako kamera na poleđini uređaja ne detektuje infracrvenu svjetlost, nije isključeno da to neće moći prednja, pa isprobajte i tu opciju.

Detekcija infracrvene svjetlosti putem kamere telefona može biti korisna ako želite da provjerite da li postoji skrivena kamera u nekom AirBnB ili nekom drugom privatnom smještaju koji koristite, a ne smatrate ga pouzdanim. U takvim smještajima najbolje je što više zamračiti prostoriju, aktivirati kameru telefona i pregledati prostor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.