Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbolji besplatni programi za vraćanje podataka

8541

Glavna svrha i namjena postojanja programa za vraćanje podataka jest da korisniku pomognu u vraćanju onih podataka, datoteka ili mapa koje je korisnik obrisao i koje bi htio natrag. Ono što ti ”Data Recovery” programi zapravo čine jest to da oni vraćanju sve one podatke koji su bili obrisani obrnutom metodom koja se zove ”Undelete” (ili jednostavno- vraćanje).

Glavni razlog zbog kojeg ovakvi programi postoje i zbog čega oni funkcioniraju su ti što podaci kada ih obrišemo s načih računara zapravo nisu obrisani. Čak i u slučajevima kada očistimo koš za smeće računala ili kada učinimo ”trajno” (ili Permanent delete) brisanje, ti podaci su još uvijek prisutni na računaru.

Iz razloga što su ti podaci još uvijek prisutni na diskovima ili računara ili bilo kojih drugih uređaja koji u sebi imaju hadrver za pohranu podataka, programi za vraćanje podataka su idealno rješenje ako želite podatke koje ste obrisali ponovno vidjeti.

U nastavku članka pročitajte nešto više o besplatnim programima za vraćanje podataka koji su trenutno najbolji takvi. Stoga, ako vas zanima postoji li kakav kvalitetan program za vraćanje obrisanih podataka koji je još uz to i besplatan – nastavite čitati.

Recuva

Po mišljenjima velikog broja korisnika, Recuva je jedan od najboljih (ako ne i najbolji) programa za vraćanje obrisanih podataka koji su trenutno dostupni na tržištu. Razlozi zbog kojih ovaj program slovi kao jedan od najboljih su jednostavnost korištenja, ali i brojnost naprednih opcija koje neki drugi slični programi nemaju.

Recuva može vratiti obrisane podatke sa diskova, bez obzira na to radi li se o diskovima koji se nalaze unutar uređaja ili vanjskim diskovima i vanjskim medijima (kao što su USB stickovi recimo). Nadalje, Recuva može isto tako vratiti podatke sa oštećenih medija kao što su CD, DVD, BD diskovi ili memorijske kartice uređaja koje se s vremenom i korištenjem znaju oštetiti ili biti ”korumpirani.’ Nekim korisnicima je čak uspjelo vraćanje podataka sa starih iPod uređaja.

Kada govorimo o Windows operativnim sistemima onda treba reći kako Recuva može vratiti podatke sa gotovo svih poznatih verzija Windowsa (izuzev Windowsa 98, 98 SE, 95 i onih starijih). Bez obzira imate li Windowse 10, 8, 8.1, 7, Vistu, XP, Servere 2008 ili 2003 i čak Windowse 2000, NT, Millenium, Recuva može vratiti gotovo sve ono što se vratiti može. Sve u svemu, ako želite brzo i učinkovito vraćanje obrisanih ili podataka sa medija koji su na neki način oštećeni, Recuva je program na koji treba obratiti pažnju.

Puran File Recovery

Puran File Recovery je još jedan od vrlo kvalitetnih besplatnih programa za vraćanje obrisanih datoteka sa uređaja. Program ima poprilično jednostavno sučelje, uz to ima isto tako popriličan broj naprednih opcija i prilkom skeniranja računara automatski će skenirati sve Windows lokalne diskove koji postoje na računaru.

Jedna stvar po kojoj se Puran File Recovery razlikuje od drugih sličnih programa jest ta što ovaj program može identificirati i pronaći puno više podataka i vrsta podataka od većine ostalih sličnih softvera. U slučaju da Recuva nije pronašla ono što ste htjeli da bude pronađeno, Puran File Recovery je idealna alternativa.

Još jedna cools stvar u vezi ovog programa jest ta što ovaj program može vratiti čak i particije koje su bile izgubljene (pod uvjetom da nisu prepisane ili ”overwritten”).

Kompatibilnost Puran File Recovery programa je dosta dobra jer program pokriva sve novije verzije Windows OS-a kao i neke starije verzije (kao što su Windows Vista i Windows XP), bez obzira na to radi li se o 32 ili 64-bitnim verzijama operativnih sistema.

Disk Drill

Razlog zbog čega je Disk Drill toliko dobar i korišten (osim činjenice da se radi o kvalitetnom programu za vraćanje obrisanih datoteka) jest jednostavnost. Program je osmišljen na vrlo jednostavan način, zbog čega je Disk Drill gotovo savršen program za vraćanje datoteka ako niste baš iskusni s takvim programima i ako vas pregledavanje po bespućima opcija koje ostali slični softveri nude, ne zanima.

Prema onome što piše na službenoj internetskoj stranici, Disk Drill može vratiti i do 500 MB podataka sa bilo kojeg uređaja na kojeg se mogu pohraniti podaci, bez obzira na to radi li se o računarima, pametnim telefonima, vanjskim ili unutarnjim diskovima i sl. Prilikom skeniranja i potrage za obrisanim podacima Disk Drill, prilikom otkrivanja datoteke, pruža korisniku mogućnost pauziranja pretrage, vraćanje datoteke i nakon toga nastavak pretraživanja. Dostupan za Windowse 10, 8, 7, Vistu i XP, kao i za Mac OS X.

Glary Undelete

Glary Undelete je još jedan iz našeg popisa najboljih, besplatnih aplikacija za vraćanje obrisanih podataka. Isto tako se radi o programu koji je dosta jednostavan za korištenje, bez obzira na to smatrate li se iskusnim korisnikom ili početnikom, što se najviše može zahvaliti pojednostavnjenom sučelju.

Jedna od najvećih predosti Glary Undelete programa za vraćanje podataka jest to što ovaj program omogućuje vrlo jednostavan i trenutan uvid u pregled svih mapa i datoteka koje je program otkrio prilikom skeniranja uređaja.

Osim toga, program će prilikom pronalaska obrisane datoteke ili podataka pokazati u kakvom stanu se te datoteke nalaze te ima li ih smisla i je li njihovo vraćanje uopće ostvarivo. Kompatibilan najviše sa starijim verzijama Windowsa, kao što su Windows Vista i 7, s time da radi i na novijim- Windowsima 8 i 10.

Wise Data Recovery

Radi se o još jednom besplatnom programu za vraćanje obrisanih podataka čija jednostavnost korištenja ovaj program s pravom stavlja u naš popis. Instalacija programa je vrlo brza kao i skeniranje računara koje se odvija u nekoliko minuta. Osim računara Wise Data Recovery isto tako može skenirati i vratiti izgubljene podatke sa bilo kakvog USB uređaja ili bilo kakvog drugog prijenosnog uređja.

Program funkcionira na način da instantno pronalazi datoteke koje su bile obrisane. Nakon pronalaska datoteke program će isto tako pokazati i koliko je koja od pronađenih datoteka iskoristiva. Iskoristivost je podijeljena u nekoliko grupa, od Good, Poor, Very Poor i Lost. Desnim klikom na pronađenu datoteku vraćate istu.

Wise Data Recovery je kompatibilan sa svim novijim verzijama Windowsa (10, 8 i 7) kao i sa starijim (Windows Vista i Windows XP). Postoji isto tako i portabilna verzija programa.