Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne radite ovih šest stvari ako želite da vam laptop traje duže

djevojka – laptop

Evo kako ćete na najlakši zamislivi način spasiti vaše računalo od preuranjenog kvara. Iznenadit ćete se koliko naoko bezazlenih stvari može naštetiti vašem digitalnom ljubimcu.

1. Ne dopuštajte životinjama da se približe laptopu

Da, gledamo u vas, mačkoljupci! Znamo, mačke su preslatke kada vam se popnu na laptop i krenu ‘pomagati u poslu’, ali molimo vas – ne ohrabrujte ih. Mačke konkretno privlači toplina uređaja, ali problem je što ćete zbog nje završiti sa hrpom dlaka u laptopu koje (među ostalim) mogu uzrokovati pregrijavanje uređaja. Također predlažemo da ne jedete pred računarom. Ako vam ispod tipaka zapne komadić hrane, budite sigurni da će ga podsjetiti mali kućni strvinari poput žohara ili mrava.

2. Vlasnik ste starog laptopa? Prestanite ga tresti!

Razlog zbog kojeg vas obeshrabrujemo od valcera s vašim Dellom je prije svega hard disk. Osim ako ste vlasnik uređaja s ugrađenim SSD diskom, molimo vas – stavite računalo na stol kada odlučite na njemu raditi. Osjetljivi dijelovi poput tvrdog diska nepoželjno reagiraju na trzaje i vjerujte nam – izdat će vas u najgorem mogućem trenutku. Kako biste osigurali duži život vašeg laptopa, prestanite se prenemagati i spustite ga na stol.

3. Molimo vas, ne zatvarajte laptop kao haubu na staroj Ladi

Ekran vašeg laptopa nije neuništiv. Kada ga zatvarate, radite to tako da držite sredinu okvira, a ne rubove. Kad smo već kod toga, kada primate laptop, ne hvatajte ga za gornji desni ili lijevi rub ekrana. Ti dijelovi su ekstra osjetljivi na stisak, što znači da uz ‘malo sreće’ možete završiti sa oštećenim prikazom. Kome treba takvo što?

4. Ne držite laptop u krilu

Radite na laptopu držeći ga u krilu? Prestanite i kupite za to specijaliziranu podlogu. Razlog leži u ventilacijskom sistemu uređaja koji se, ako se sjednete “kako spada” vrlo lako može zatvoriti pokrivačem ili odjećom. Rezultat je pregrijani uređaj i potencijalno oštećenje osjetljivih komponenti.

5. Laptop držite podalje od magneta

Općenito pravilo za prijenosne računare koji su sami po sebi osjetljivi na magnete je držati ih dalje od, pogodili ste, jakih magneta. Jaka magnetska polja prije svega utiču na tvrde diskove, pa potom i na ekrane. Ako želite produžiti život svojem prijenosniku, predlažemo da ga držite čim dalje od jakih magnetskih polja.

6. Ne čistite ekran vodom

Ekran vam je prašnjav? Koristite krpu od mikrofibre ili specijalna sredstava za čišćenje ekrana. Zaboravite prskanje vodom i molimo vas – ne pritišćite ekran laptopa. Riječ je o vrlo osjetljivom i lomljivom komadu hardvera koji će vam biti zahvalan ako ga tretirate kako spada.