Ahmetović: Inzko i Vučić jedini mogu spriječiti održavanje referenduma

BiH

bosnjaci u vlasti rs (2)

Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA i poslanik u parlamentu BiH, izjavio je danas u Banjaluci da samo Valentnin Inzko, visoki predstavnik u BiH i Aleksandar Vučić, premijer Srbije, mogu spriječiti održavanje referenduma o Danu Republike Srpske zakazan za 25. septembar, javlja Anadolu Agency (AA).

On danas u Banjoj Luci na poziv Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, prisustvuje sastanku koji je počeo u 11 časova. Sastanku prisustvuju poslanici u Klubu “Domovina” Narodne skupštine RS, delegati u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS, te imenovani i izabrani zvaničnici s područja RS-a.

ahmetovic sadik

“Referendum je zakazan, mislim da to nije dobro za stabilnost i mir u BiH. Oni koji ga mogu spriječiti pravno i politički trebaju to uraditi, a to je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji ima ovlaštenja da može poništiti odluku Narodne skupštine RS i mislim Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, ukoliko su njegove izjave iskrene sa jučerašnjeg susreta sa Bidenom kada je kazao da iskra može zapaliti region. Mislim da se ta iskra pali 25. septembra i evo prilike za gospodina Vučića da svoju iskrenost pokaže i da svojim političkim autoritetom koji ima nad Miloradom Dodikom spriječi referendum u RS. Mislim da su to jedine dvije mogućnosti i ja se nadam da će jedna od te dvije mogućnosti biti realizirana i da do referenduma neće doći. Zaista on predstavlja veliki problem za BiH jer se radi o protuustavnom i antidejtonskom činu”, rekao je Ahmetović pred početak sastanka.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto misli da će to biti iskra koja će zapaliti region Ahmetović je odgovorio: “Zar mislite da neće biti odgovora na rušenje države? Nema cijene za državu to morate znati”.

bosnjaci u vlasti rs (1)

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i državni ministar civilnih poslova, rekao je da ukoliko se nastave aktivnosti na provođenju referenduma u RS o 9.januaru kao Danu RS, to će, najvjerovatnije, prouzrokovati niz drugih takvih poteza na prostoru tog entiteta, referendume u opštinama ili mjesnim zajednicama s većim stanovništvom koje ne podržava referendum o 9. januaru.

Prema njegovim riječima referendum je dosad “najgrublji pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, te da se “zatežu međunacionalni odnosi što nije dobro”.

Referendum dovodi u sumnju provođenje odluke Ustavnog suda BiH, a predstavlja udar na najvišu pravosudnu instituciju u BiH, kazao je Osmanović i dodao da očekuju da OHR pokaže da li je u mandatu, onako kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Očekuje i reakciju institucija BiH, koje su nadležne da čuvaju ustavno-pravni poredak države, a to su Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.