Ahmetović: Vlasti iz RS-a zaustavljaju BiH na njenom putu ka EU

sadik ahmetovic parlament bih

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sadik Ahmetović kazao je danas novinarima da se Vlada Republike Srpske (RS) samo deklarativno zalaže za evropski put BiH, a da iz dana u dan “vidimo da u ključnim stvarima blokada dolazi iz Banje Luke”.

Naime, nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima vlasti RS-a i poljoprivrednih proizvođača, predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da ovaj bh. entitet odbija Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), jer nanosi ogromne, nenadoknadive štete, i kratkoročne i dugoročne.

Ahmetović je napomenuo da je problem mehanizma koordinacije također proizišao iz stava Vlade RS-a, kao i pitanje objave rezultata popisa stanovništva.

– Sada imamo problem sa SSP-om – istakao je, dodajući da se radi o kontinuiranom procesu vlasti iz Banje Luke da zaustave BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU).

Kako je rekao, na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine SSP neće biti razmatran te je izrazio bojazan da je Ivanić, svojim stavom da neće glasati, preglasao Čovića i Izetbegovića.

– Međutim, ako je otvoren prostor za dogovore, ja ga pozdravljam – kazao je Ahmetović, dodajući da je pitanje do kada će se moći odugovlačiti proces nepotvrđivanja SSP-a od Predsjedništva BiH.

Kazao je da ovakva situacija BiH ne vodi nigdje te da je glavni vanjskopolitički cilj naše zemlje EU, ali da postoje projektirane opstrukcije Vlade RS-a.

Također, dodao je da postoji problem u strukturi i organizaciji BiH.

– Dvadeset godina od Dejtona do danas, RS ruši ljudska prava i sve ono što bi značilo napredak BiH – kazao je, ističući da je “nama serviran Ustav koji treba rekonstruirati i urediti ga na način da BiH bude funkcionalna”.

Zaključio je da s ovakvim ustavom i Vladom RS-a koja koči državu, a kojoj se sada priključio i Ivanić, postoji problem da se ne napravi ništa.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić istakao je da je sada situacija sa SSP-om specifična, naročito poslije izlaska Velike Britanije iz EU.

Međutim, rekao je da niko i ne pokušava misliti šta će biti ubuduće s tom cijelom pričom te kako će sada Evropa gledati na BiH i cijeli region, u smislu pridruživanja EU.

– Bitno je da se mi obračunamo između sebe, ne vodeći računa o posljedicama ovoga što se radi – samo u svrhu predizborne kampanje za oktobarske lokalne izbore – rekao je Komšić.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Saša Magazinović za neprihvatanje SSP-a od vlasti RS-a kazao je da se radi o jasnom “ne” koje je došlo evropskom putu BiH iz Banje Luke.

Mišljenja je da su posljedice toga velike te da je razlog zbog kojeg je došlo do ovoga – sukob između opozicije iz RS-a i vlasti predvođene SNSD-om.

– U tom njihovom nadmudrivanju ko je veći Srbin i ko je veći neprijatelj RS-a, ispašta čitava BiH i njen evropski put – naglasio je Magazinović, zaključujući da, ukoliko se nešto ne dogodi, evropski put BiH bit će zamrznut na najmanje godinu dana.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Momčilo Novaković kazao je u Predstavničkom domu PSBiH da je nemoguće biti na evropskom putu bez saglasnosti svih.

– Nije moguće da voljom jednih ili protiv volje drugih možemo bilo šta uraditi na putu ka EU – istakao je, dodajući da na nivou BiH očigledno ne postoji konsenzus.

Novaković smatra da se pitanje SSP-a moglo staviti na dnevni red nakon nekih drugih važnijih pitanja i za EU i BiH, o kojima se moglo ranije doći do konsenzusa.

Mišljenja je da nedostaje mnogo volje za iznalaženje rješenja koje, kako je rekao, nije daleko.

– Međutim, u jednom momentu, kao i na popisu, izgubimo strpljenje i krenemo na naopak način i tako izgubimo i vrijeme i strpljenje – istakao je.

Predsjedavajući Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović mišljenja je da se pitanje SSP-a do maksimuma ispolitiziralo i naglasio da svi želimo biti obitelj zajednice evropskih država u kojoj postoje standardi i kriteriji koji zahtijevaju poštivanje.

– Naš zahtjev je da se ide ka toj zajednici, a ne da EU ima neku zadnju namjeru prema BiH, i da sve ovo što se sada događa ide na štetu BiH – kazao je Lovrinović.

Smatra da je SSP dobro pregovaran te da se o tome treba raspraviti i donijeti odluku, a ako je potrebno još nešto pregovarati, Lovrenović ističe da nema ništa protiv, pod uvjetom da se stvar postavi tako da se radi o dvije pregovaračke strane koje imaju sasvim suprotne stavove.

Dodao je da je “naša greška što je propuštena prilika da se pomogne bh. poljoprivredi da stasa i da bude spremna za konkurentnu potražnju”.

Napomenuo je da je zatražio odgovor od resornog ministarstva na pitanje da li kapaciteti BiH, kada je u pitanju voće i povrće, mogu zadovoljiti potrebe naše zemlje te da je odgovoreno da kapaciteti proizvođača voća, povrća i mesa ne mogu zadovoljiti ni 50 posto potreba BiH.

Stoga, Lovrinović se zapitao “od čega mi to štitimo domaću proizvodnju, jer ne možemo proizvesti dovoljno ni za potrebe BiH”.

Zaključio je da ne postoji problem kada se radi o sadašnjem SSP-u te da bh. proizvođači neće biti oštećeni već da se štiti uvoznički lobi.