Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ajanović lagao: Faruk Balijagić je ipak uhapšen u Rijeci

balijagic-sudjenje

Iako je advokat Mirnes Ajanović izjavio da Faruk Balijagić nije uhapšen u Hrvatskoj i da mu nisu izrečene mjere zabrane, do hapšenja je ipak došlo. Podsjećamo, nakon medijskih napisa da je tuzlanski advokat za kojim je raspisana potjernica u BiH lišen slobode u Rijeci, Ajanović je tvrdio da to nije tačno. No, oglasio se Županijski sud u Rijeci…

Balijagić je 12. maja uhapšen u Rijeci nakon što je pobjegao iz Bosne i Hercegovine gdje se protiv njega i njegovog sina Ade na Kantonalnom sudu u Sarajevu vodi postupak.

“U vezi upita od 12. maja 2016. godine obavještavam Vas da je temeljem raspisane međunarodne potrage Bosne i Hercegovine, dana 12. maja 2016. godine uhapšen Faruk Balijagić, rođen 18. aprila 1955. godine, a rješenjem sudije istrage Županijskog suda u Rijeci izručeniku Faruku Balijagiću su naložene mjere opreza, zabrana napuštanja prebivališta u Opatiji i obveza redovnog javljanja Policijskoj stanici Opatija jednom sedmično”, kantonalnom Tužilaštvu je potvrđeno iz Županijskog suda u Rijeci.

Faruk Balijagić i njegov sin Ado Balijagić uhapšeni su 15. septembra prošle godine, a optužnica protiv njih potvrđena je 9. decembra. Pritvor im je ukinut 4. januara, na što se Kantonalno tužilaštvo KS-a žalilo.

Kantonalno tužilaštvo podiglo je protiv njih optužnicu zbog osnovane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo podstrekivanje na krivično djelo ubistva, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva.