Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aida Smajić

Ambasadorica BiH u Srbiji: Vranj saslušan u Beogradu, dodijeljen mu advokat

aida smajic RSE

Vranj je, kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, uhapšen na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Srbiji Aida Smajić potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Edin Vranj, u prisustvu advokata koji mu je dodijeljen, dao prvi iskaz u Odjeljenju za ratne zločine suda u Beogradu u ponedjeljak, 13. septembra.

Vranj, koji je uhapšen u nedjelju (12. septembar) na graničnom prelazu Uvac između Bosne i Hercegovine i Srbije, nalazi se u pritvorskoj jedinici Odjeljenja za ratne zločine suda u Beogradu, dodala je Smajić.

Edinu Vranju, nekadašnjem načelniku Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivšem čelniku Odjela za organizovani kriminal BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije odredilo je u nedelju uveče zadržavanje od 48 sati.

Vranj je, kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, uhapšen na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

“Tražili smo da budemo prisutni prilikom davanja prvog iskaza, nisu nam dozvolili. Čekamo odobrenje za posjetu Vranju i mislim da će to biti sutra ili eventualno prekosutra. Nikakve navode iz optužnice nemam, ali sigurno ćemo sutra imati kompletnu optužnicu”, rekla je Smajić za RSE.

Advokat Edina Vranja Boris J. Zorko odbio je da za RSE da više detalja o ovom slučaju.

Iz Višeg suda u Beogradu su za RSE saopštili da u ovoj fazi ne mogu da daju informacije o postupku protiv Edina Vranja, jer se radi o tužilačkoj, a ne sudskoj fazi postupka.

“Ukoliko bude stavljen predlog za pritvor, sud ce o njemu odlučivati, a javnost će biti blagovremeno informisana”, navodi se u odgovoru Višeg suda u Beogradu.

Ambasadorica BiH u Beogradu Aida Smajić je kazala kako u utorak dolazi u Sarajevo, nakon što je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala na hitne konsultacije povodom hapšenja Vranja.

“Pozvana sam na hitne konsultacije i to je normalana praksa u diplomaciji, kod narušavanja bilateralnih odnosa, kao što je slučaj između Srbije i Bosne i Hercegovine”, rekla je Smajlović.