Njemačka kancelarka

Merkel: Geostrateški interes EU prijem država zapadnog Balkana

angela merkel beograd AA (1)

Ona je dodala i da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova, kada je reč o Srbiji, pitanje koje će se rješavati na kraju jednog procesa

Sve članice Evropske unije (EU) moraju imati na umu da imamo geostrateški interes da se zemlje Zapadnog Balkana prime u EU, izjavila je 13. septembra njemačka kancelarka Angela Merkel u Beogradu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u ponedjeljak, 13. septembra popodne, na početku puta u zemlje Zapadnog Balkana, u zvaničnu posjetu Srbiji.

Ona je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem rekla i da je Srbija napredovala kada je reč o eurointegracijama, ali da joj predstoji još posla na tom putu.

“Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu. Ekonomski uspjesi bi trebalo da budu podstrek da se članstvo (u EU) isplati”, rekla je Merkel.

Ona je dodala i da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova, kada je reč o Srbiji, pitanje koje će se rješavati “na kraju jednog procesa”.

“Neka pitanja će se riješiti na kraju jednog procesa. Svi znaju da nisu neke članice EU priznale Kosovo. Pitanje se mora riješiti. Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa prije nego što se riješe neke druge stvari, pa onda čitav proces”, rekla je Merkel.