Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amoru Mašoviću dodijeljena nagrada za mir

amor mašović

V.d. predsjedavajućem Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH (INO) Amoru Mašoviću dodijeljena je nagrada za mir koju dodjeljuje dobrotvorna zaklada The Gusi Peace Prize na Filipinima.

Kako je saopćeno iz Instituta, od iznimne je važnosti da su napori Bosne i Hercegovine i njezina vodeća uloga, ne samo u regionu, već u cijelom svijetu, u procesu traganja i identifikacije žrtava iz proteklog rata, uključujući žrtve genocida, prepoznati i na filipinskim ostrvima udaljenim 10.000 kilometara zračne linije od naše zemlje.

The Gusi nagrada za mir je dobrotvorna zaklada kojoj je glavni cilj prepoznati i dati priznanje pojedincima ili skupinama koji su se istakli kao sjajni uzori društva ili koji su pridonijeli postizanju mira i poštivanju ljudskog života i dostojanstva.

-Dodjela Gusi Nagrade za mir je ne samo priznanje uposlenicima bivših entitetskih komisija, Instituta za nestale osobe BiH i Međunarodne komisije za nestale (ICMP) za njihov nemjerljiv doprinos u pronalasku i identifikaciji više od 23.000 nestalih bosanskohercegovačkih državljana, ekshumiranih iz više od 1.000 masovnih grobnica, već je prije i iznad svega obaveza svima nama da istrajemo u naporima da se svi preostali nestali pronađu i predaju njihovim obiteljima – istakao je Mašović nakon dobijene nagrade.

Samo na taj način Institut i on osobno će, kako je rekao, ispuniti misiju i olakšati zadatak svim institucijama Bosne i Hercegovine posvećenim istom cilju – dostizanju najvišeg mogućeg stupnja pravde kroz izricanje sankcija zločincima i ostvarenju svih oblika satisfakcije žrtvama i njihovim obiteljima.

-Prva satisfakcija koju svi skupa dugujemo onima kojih nema je utvrditi njihovu sudbinu i omogućiti njihovim obiteljima da istu saznaju. To je jedini mogući i istodobno najbrži put koji nas vodi ka našem cilju: dugoročnoj stabilnosti, ponovnom vraćanju međusobnog povjerenja među ljudima i oporavku ljudi od ratnih trauma – podvukao je Mašović.

Mašović je dobio nagradu kao priznanje za neumoran trud i rad, kao i pronalaženje mirnih rješenja za zaštitu naroda na području humanosti, saopćeno je iz INO-a.