BiH

najava iz beča

Austrija stavila Bosnu i Hercegovinu na “zelenu listu”, ovo su sada uslovi za ulazak

06/07/2021
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na "zelenoj listi", a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo

Sve zemlje zapadnog Balkana naći će se od četvrtka na epidemiološkoj “zelenoj” listi Austrije.

Kako je najavljeno u Beču, u uredbi koja stupa na snagu u četvrtak, građani svih zemalja zapadnog Balkana moći će da uđu u Austriju.

Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na “zelenoj listi”, a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, javlja Tanjug.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene liste” moći će da uđu u Austriju bez karantina ako posjeduju certifikat o vakcinaciji, s vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lijekove (EMA) – Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson – i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) – kineski Sinopharm i Sinovac.

Ruski Sputnik V austrijske vlasti ne prihvataju.

Ko ne posjeduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom kovid 19, ili negativan PCR ili antigenski test.

Putnici koji se dolaze iz zemalja sa “zelene” liste ne moraju da ispunjavaju elektronsku registraciju prije puta.

Novom uredbom Rusija je uvrštena u zemlje u kojima se širi novi soj virusa korona, zbog čega će svi koji dolaze u Austriju nakon boravka u toj zemlji morati u karantin.

To već važi za Veliku Britaniju, Brazil, Indiju i Južnu Afriku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.