Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvanično otvorena na Dan državnosti

BBC emitovao repotražu o Bosanskoj kući u Birminghamu

Bosanska kafa birm

Osim redovnih članova folklora učešće su uzele i bivše članice folklora koje su prije dvije godine napustile folklornu grupu radi višeg obrazovanja.

Zvanično otvorenje Bosanske kuće u Birminghamu je izazvalo veliki interes engleskih medija.

Bosanska kuća otvorena je 25. novembra, na Dan državnosti BiH.

Ovaj događaj uveličao je svojim prisustvom Ministar za vjere u vladi premijerke Terese May, Lord Bourne of Aberystwyth, koji je i zvanično i otvorio ovu kuću.

– Posjetili su nas reporteri popularne BBC TV kuće i uz tradicionalnu bosansku kafu u razgovoru sa našim članovima udruženja saznali koliko su jaki njihovi osjećaji prema rodnoj Bosni, kako su se adaptirali na život u Engleskoj. Dr Anes Ceric i Kornelija Besara prezentovali su dosadašnje aktivnosti kao i planove za budućnost. Predstavila se i Bosanska dopunska škola sa svojim đacima i učiteljima, Eldinom i Emirom Bolić, a bilo je tu i pjesme na bosanskom jeziku. Predstavila se i folklorna grupa “Mladost Bosne” sa četiri tradicionalna bosanska kola u koreografiji naše drage Fahire Hasedžić.

Osim redovnih članova folklora učešće su uzele i bivše članice folklora koje su prije dvije godine napustile folklornu grupu radi višeg obrazovanja. Sva ova prezentacija naših aktivnosti oduševila je BBC TV reportere koji su snimali puna dva sata sve što se tu događalo u našoj prelijepoj novoj Bosanskoj kući. Poželjeli su nam puno sreće i uspjeha u daljnjem radu. Alma Aganović, predsjednica Regionalnog odbora “Remembering Srebrenica” prezentovala je rad ove organizacije na obilježavamo godišnjice genocida u Srebrenice u nadi da se nešto slično nikada i nikome ne ponovi. Alma i Meliha Hadžović su takođe govorila o strahotama kroz koje su prošle njihove porodice tokom rata u Bosni i Hercegovini, a Taiba Durmišević je još jednom iskazala zahvalnost Britancima na pruženoj pomoći onda kada nam je bila najpotrebnija.

Dokumentarnu reportažu o ratu u Bosni i Hercegovini, o izbjeglicama, o njihovoj adaptaciji na novi život, o njihovom razmišljanju i željama, o očuvanju Bosanskog jezika u dijaspori putem Dopunskih škola, o očuvanju kulture, tradicije, pjesme i igara putem folklora prikazana je na BBC-iju 4. decembra u 18.30, odmah nakon centralnog dnevnika, sto nam je još jedan dokaz da smo uspjeli i da smo na pravome putu za još boljim rezultatima, stoji u saopćenju Anesa Cerića, menadžera “BH UK Networka.