Beograđanin saznao sudbinu mladića koji mu je u ratnom Sarajevu spasio život (VIDEO)

BiH

ivan-mufid

Beograđanin Ivan Lalić imao je 25 godina kada je 1992. u konvoju Crvenog krsta, za koji je radio kao prevodilac, teško ranjen u Sarajevu. Iz džipa ga je izvukao mladić za kojim je Ivan tragao dvije decenije.

Tek prošle godine saznao je šta se desilo sa pripadnikom Armije BiH koji mu je spasio život.

Tog 18. maja pala je granata na konvoj, a Ivana je spasio mladić koji mu je rekao da se zove Mufid.

– Bio je oniži i imao je kosu onako kao Nele Karajlić. On me je izvukao, te pod kišom metaka i granata na leđima me sklonio na sigurno. Gledao me je jako zgrožen pošto sam bio pogođen u lice i nogu. Sav sam bio u krvi. Ubacio me u mali kombi i krenuli smo ka bolnici, prisjeća se Ivan tog kobnog dana.

Ivan se uprkos teškim povredama sljedećeg jutra probudio u bolnici. Mufid mu je došao u posjetu i donio “napolitanke”. Zbog povreda Ivan nije mogao da govori.

Nakon tog susreta, Ivan nije više nikada vodio Mufida. Za Ivana su uslijedili teški mjeseci liječenja u Beogradu, a kada se oporavio krenuo je u potragu za Mufidom.

Prolazile su godine, a nije uspio saznati ništa. Napisao je i čak mali roman pod nazivom “Gde si Mufide?”

23 godine kasnije, u decembru 2015. Ivan je saznao šta se desilo sa Mufidom.

– On je poginuo u decembru 1992. godine braneći Sarajevo. Znači šest mjeseci nakon što me je spasio, priča kroz suze Ivan.

Ivan i Mufid su bili isto godište, a danas je u kontaktu sa porodicom svog spasioca.

– Često kažem da je Sarajevo grad mog ponovnog rođenja i ja se tamo osjećam jako dobro, tvrdi Ivan.

Ivan danas u beogradskom “Mixer Houseu” okuplja umjetnike iz cijelog regiona i pomaže onima koji bježe od nekih novih ratova, a dirljivu priču pogledajte u priloženom videu.