Ministar finansija BiH

Bevanda: Ne mogu da shvatim gdje živim i s kim radim

vjekoslav_bevanda_9

Dodao je da se nikada nije bavio blokadom, te da on blokira „one koji ne postupaju po zakonu i ometaju procese“

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli – septembar 2019. godine.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je kazao novinarima da je Odluka usvojena jednoglasno, te da su i do sada instistucije funkcionirale neometano i bez posljedica, iako su mnogi najavljivali kolaps.

– Pozivam Predsjedništvo BiH da usvoji Prijedlog proračuna za 2019. godinu i da sa privremenog pređemo na redovno finansiranje – kazao je Bevanda, podsjećajući da je u januaru jednoglasno usvojen proračun i upućen u Predsjedništvo BiH.

Napomenuo je da je Predsjedništvio BiH formalni predlagač proračuna te da „imaju pravo da ga izmijene i da sve što im se ne sviđa, a što je uradilo Vijeće ministara BiH, promijene i upute ga Parlamentu BiH“.

Bevanda je naglasio da privremeno finansiranje ima određena ograničenja, te da zbog toga govori o proračunu. Dodao je da se to jednostavno odražava na provedbu projekata koji su važni i za lokalne zajednice i za državu i zato treba usvojiti proračun.

On je kazao da je bio „konstantan spin i zamjena teza“, te da njega to nije omatalo.

– Nikada nisam sjednicu bojkotirao. One su odgađane zato jer smo imali u Kolegiju različita mišljenja po pojedinim točkama. Ja sam ministar koji je od 174 sjednice bio prisutna na 171. Na tri sjednice ukupno od početka nisam bio prisutan – istaknuo je ministar finansija i trezora.

Dodao je da se nikada nije bavio blokadom, te da on blokira „one koji ne postupaju po zakonu i ometaju procese“.

– Toliku količinu paušalih ocjena, predrasuda, pa u određenom dijelu osjetio sam čak i mržnje, ne mogu da shvatim gdje živim, s kim radim, a i pojedini mediji šta prenose – kazao je Bevanda, dodajući da nikada nije ništa loše rekao, iznio ni jednu paušalnu ocjenu, te da je svoj posao radio profesionalno, na vrijeme.

Upitan do kada će biti ministar u Vijeću ministara BiH, odgovorio je da će „ostati ovdje dok se ne izabere novo Vijeće ministara BiH“.