BiH

ministar finansija

Bevanda: Usvajanje nacrta budžeta i dostavljanje Predsjedništvu BiH je dobra poruka

24/06/2020

Nadam se da će posao u svezi s proračunom biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao ministar finansija i trezora BiH

Nakon što je u utorak Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dostavljen nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućega Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora istakao je da je to dobra poruka i da će u drugoj polovini godine snažnije odgovoriti na aktuelne izazove, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Nismo imali usvojen proračun u teškim i nepoznatim uvjetima kada je trebalo brzo reagirati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije COVID-19. Iako nismo izgubili kontrolu niti ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog financiranja znatno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovite aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije“, kazao je Bevanda i dodao:

“Zbog toga smatram da je usvajanje nacrta proračuna u Vijeću ministara i njegovo upućivanje ustavnom predlagatelju, Predsjedništvu BiH, dobra poruka i da ćemo u drugoj polovici godine imati osigurana sredstva za započete projekte kako bismo snažnije odgovorili na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za pridruživanje Europskoj uniji.“

Dodao je da proračunom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima, ali da su ove godine imali druge i iznenadne prioritete nakon koronavirusa.

“Ali, nismo doveli u pitanje funkcioniranje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama. Do sada smo uspješno organizirali rad s postojećim sredstvima u okviru privremenog financiranja koje je na snazi od početka godine. Nadam se da će posao u svezi s proračunom biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH te da nećemo usvajati i ovaj proračun u posljednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim. Odluka o privremenom financiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. jula ove godine i sva plaćanja su u zakonskim okvirima. Ministarstvo financija i trezora BiH postupilo je profesionalno i u uvjetima korigiranja proračuna nakon zaključka Predsjedništva i bit će spremno da i dalje postupa sukladno Ustavu i zakonima, bilo da je riječ o novom proračunu ili donošenju odluka o privremenom financiranju“, zaključio je Bevanda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.