Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH uspješna u rješavanju stambenog pitanja Roma

romi – stambeno zbrinjavanje

Bosna i Hercegovina je na planu rješavanja stambenog pitanja Roma postigla najbolje rezultate u regionu, ali nema zadovoljavajuće rezultate na planu njihovog zapošljavanja, izjavila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Borovac je uoči Svečane sjednice Odbora za Rome u Sarajevu, povodom Međunarodnog dana Roma koji se obilježava 8. aprila, izjavila da je BiH predana rješavanju romske problematike i da za tu namjenu izdvaja značajna sredstva.

“Do sada iz državnog budžeta je izdvojeno više od 21,6 miliona KM, dok je dodatno osigurano i 10 miliona KM IPA sredstava te sredstva sa nižih nivoa vlasti. Stoga možemo reći da se poboljšanju života Roma u BiH posvećuje itekako značajna pažnja”, istakla je Borovac.

Navela je da je prema podacima relevantnih međunarodnih organizacija, kada je u pitanju plan rješavnja stambenih pitanja romske populacije, BiH na prvom mjestu među zemljama regiona te da je poboljšan pristup zdravstvenoj zaštiti i redovnom osnovnom obrazovanju romske populacije, što ishodi i većem upisivanju u srednje i visoke škole.

“Ono čime nismo zadovoljni kada je u pitanju romska populacija, jeste njihovo zapošljavanje. Iako izdvajamo značajna sredstva putem zavoda za zapošljavanje od 2009. do 2016. godine samo je oko 680 Roma koristilo sredstava za zapošljavanje, a prema najnovijim podacima na biroima ih ima oko 2.600”, kazala je Borovac.

Istakla da je mala informisanost Roma na tom planu i da je potrebno više aktivnosti posvetiti tome.

Zaključila je da je ključni preduslov svih budućih aktivnosti mapiranje potreba romske populacije na osnovu čega će biti kreirane jasne mjere i ciljevi za dugoročniji period.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore istakao je da se vide konkretni uspjesi na lokalnom nivou kada je u pitanju poboljšanje života Roma u BiH.

“Nedavno sam posjetio Kakanj kada smo zajedno sa načelnikom Nerminom Mandrom predali ključeve Romima za nove stanove. Vidimo i puno mogućnosti, ali i prepreka za sve Bosance i Hercegovce. Romi nisu izuzeci, naprotiv, oni žive pod težim uslovima u raznim opštinama BiH. Oni imaju našu pažnju, ali i međunarodne zajednice i u kontekstu toga tim OSCE-a širom BiH se angažuje veoma aktivno po pitanju obrazovanja, stalnog zbrinjavanja i tako dalje”, rekao je Moore.

Istakao je da u Misiji OSCE-a u BiH žele vidjeti veću zastupljenost Roma ne samo u javnom sektoru, već i na političkim pozicijama.

Predsjednik Odbora za Rome Mujo Fafulić kazao je da je BiH za romsku zajednicu izdvojila značajna sredstva i da samim tim zajednica napreduje, ali je istakao da je neophodno posvetiti više pažnje obrazovanju Roma.

“Ono što mi zagovaramo kao pripadnici romske populacije i neko ko zaista ima potrebu da se integriše u savremeno društvo jeste izazov, kako za BiH tako iza nas Rome, da se više posvetimo obrazovanju i da se počne implementirati akcioni plan za obrazovne potrebe Roma”, rekao je Fafulić.

Istakao je u BiH nije popularno biti Rom, kao što nije bilo ni u vrijeme bivše Jugoslavije. U tom kontekstu kazao je da veoma mali broj pripadnika romske populacije završava osnovno obrazovanje, a još manje srednje i visoko.

“Kada budemo imali priliku da nas bude masa visokoobrazovanih, onda ćemo imati priliku da participiramo na svim nivoima vlasti i samim tim ćemo otvoriti vrata šire i tako će romska zajednica imati priliku da se integriše u savremeno društvo, bude uključena, jer mali je broj onih koji mogu to sami”, poručio je Fafulić.

Zaključio je da Romi u BiH nisu ravnopravni, da diskriminacija postoji, ali da ju je teško dokazati.