Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović i Zolak: Agencija za lijekove uštedit će građanima 100 miliona KM

Borenovic i Zolak

Ukoliko bi se usvojio novi Pravilnik o cijenama lijekova, koji je već u proceduri, lijekovi u Bosni i Hercegovini više ne bi bili najskuplji u regionu, a uštede za građane bi bile na godišnjem nivou oko 100 miliona KM, rečeno je danas nakon sastanka predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića s novoimenovanim vršiocem dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandrom Zolakom.

– Tržište likovima u BiH se procjenjuje na nešto više od 500 miliona KM, od čega je učešće domaćih proizvođača oko 90 miliona, a oko 430 je učešće stranih proizvođača i veletrgovaca na tržištu lijekova u BiH, precizirao je Zolak.

Podsjetio je i da je Svjetska banka, koja je bila uključena u izradu novog Pravilnika, dala procjenu da će u BiH, ako se uvede novi pravilnik, već od marta ove godine, ostaviti građanima BiH 21 posto od pomenute cifre, odnosno oko 55 miliona eura.

-Domaći stručnjaci su nešto manje optimistični u tim procjenama, ali na godišnjem nivou to bi građanima u BiH ostavilo oko 70 do 80 miliona KM, naglasio je Zolak.

Rok za usvajanje novog Pravilnika bi trebalo da bude 1.mart, ukoliko se izvrše određene tehničke izmjene, a zatim bi u nekoliko mjeseci trebalo da se ostavi veletrgovcima da naprave svoje izračune kako bi taj dokument mogao početi da se primjenjuje.

Ističući da BiH jedina u okruženju ima Pravilnik koji reguliše samo maksimalnu veleprodajnu cijenu lijekova, Zolak je rekao da je takva situacija već pet godina i mora se promijeniti.

-U narednom periodu predstoje konsultacije s nadležnim u ministarstvu finansija i civilnih poslova BiH kako bi sagledali šta sve treba promijeniti u tom pravilniku kako bi on stupio na snagu, a građani osjetili korist, istakao je Zolak.

Smatra da ima dosta prostora da se Agencija angažira i na kontroli i uređenju tržišta lijekova u BiH te će formirati tim kako bi se i to pitanje riješilo.

I Borenović smatra da je smanjenje cijena lijekova najjznačajniji cilj u radu Agencije za lijekove BiH.

-Cijene lijekova u BiH su značajno više nego u regionu. Radi se o ogromnim iznosima novčanih sredstava i ovaj posao neće biti nimalo jednostavan, jer nekome će morati biti oduzet novac, ali će građani plaćati niže cijene lijekova i to je najbitnije, naglasio je i Borenović na pres-konferenciji.

Uvjeren je da će Zolak odgovoriti ovom izazovu, a odbacili su i navode da Zolak nema dovoljno iskustva za ovaj posao.

Nakon sastanka je rečeno da Zolak, kako bi što bolje obavljao funkciju na koju je imenovan, neće više biti odbornik u banjalučkoj Gradskoj skupštini.