Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bratić: Propuštena šansa da NSRS-a potpuno ukine odluku o referendumu

BiH

senad bratic

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić (SDA) izrazio je žaljenje, jer Narodna skupština RS-a nije poništila odluku o referendumu u tom bh.entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH, čime bi se stavila tačka na tu nezakonitu priču.

-S jučerašnjim pristupom ovom tački ta šansa je propuštena i žalimo zbog toga – rekao je Bratić za Fenu.

Pojasnio je da su poslanici „Domovine“ protekle noći, oko 01.00 sati, napustili sjednicu entitetskog parlamenta i odlučili da ne učestvuju u glasanju, nakon što se tokom međusobnih optužbi opozicije i predsjednika RS-a Milorada Dodika moglo čuti da se odluka o referendumu samo privremeno stavlja van snage.

-Prije dvije godine nismo željeli da učestvujemo u radu prilikom usvajanja odluke o raspisivanju referenduma, čime se izašlo iz okvira nadležnosti entitetskog parlamenta. I međunarodne i domaće institucije su potvrdile naše stavove da je ta odluka protivustavna, nezakonita i antidejtonska i željeli smo da damo podršku njenom ukidanju. Međutim, tokom jučerašnjeg političkog prepucavanja i neprimjernog vokabulara za parlament, rečeno je i da se odluka ne ukida, već privremeno stavlja van snage – rekao je Bratić.

Izrazio je žaljenje jer nije došlo do, kako je rekao, potpunog ukidanja referenduma čime bi se relaksirala situacija u RS i cijeloj BiH te pokrenula socijalno-ekonomska pitanja važna za život građana i gradimo pozitivniji politički ambijent.

Zbog neprimjerenih stavova iznesenih tokom jučerašnjeg zasjedanja, kako je upozorio, u nekoliko navrata je ozbiljno doveden u pitanje autoritet i dignitet entitetskog parlamenta.