Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojen dnevni red

Burno na zasjedanju Parlamenta BiH: “Zovite da dođu Tegeltija i članovi VSTV-a”

_X4A6466

Sjednici ni danas ne prisustvuju poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH nakon oktobarskih izbora

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u drugom krugu glasanja usvojili su danas dnevni red hitne sjednice te će biti razmatrano stanje u pravosuđu i situacija u vezi s povećanim prilivom migranata.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) zakazala je nastavak sjednice prekinute 14. jula na kojoj su poslanici s 24 glasa ZA usvojili dnevni red sjednice koji prethodno nisu prihvatili, a saglasnost o tome nije postigao ni Kolegij.

Jasmin Emrić, zastupnik A-sda kazao je da traži od sekretara Doma da protumači zašto su se izjašnjavali o dnevnom redu.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Doma je istakla da poslovničke odredbe nisu jasne, te da su prošli put pojedini zastupnici tražili da se skine s dnevnog reda jedna tačka, te da je zbog toga stavljeno na glasanje o dnevnom redu. Damir Arnaut (SBB) kazao je da je očigledno da se Krišto i Denis Zvizdić usaglasili da se po prvi put u historiji glasa o dnevnom redu, a ne njegovoj dopuni i izmjenama.

U okviru prve tačke dnevnog reda nazvane aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, pred poslanicima je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Nermin Nikšić (SDP) istakao je da kada je u pitanju stanje u pravosuđu s akcentom na preporuke Evropske komisije da se ima mnogo toga reći, posebno o neriješenim ubistvima.

“Zajedničko za sve njih je da su ubijeni a da počinioci nisu pronađeni. Mogao bih nabrojati još imena, jer nije rasvijetljeno još mnogo ubistava. Reforma pravosuđa je reforma koja je rađena pod palicom međunarodne zajednice. Tada je nametnut ovakav sastav VSTV-a, kojeg li apsurda, s ciljem osiguranja nezavisnog pravosuđa i jednakost svih građana pred pravdom. Jako je malo onih koji su se spremni držati profesionalnih standard, pa kasnije ne mogu napredovati. Mi smo u SDP-u prije sedam godina kazali da se u parlamentu treba birati glavni tužilac. Danas je jasno zašto su to osporavali.

VSTV-u je odgovaralo takvo stanje da bi nas dovela ovdje gdje smo danas. Ako nije najgora, ovo je sigurno jedan od najlošijih reformi. VSTV je otuđeni centar moći. Postoji veliki politički utjecaj na pravosudne institucije. Kroz niz afera jasno se mogu vidjeti politička previranja”, kazao je Nikšić.

On je dodao da je vrijeme da ovaj sistem treba da postane kapacitiran da radi u interesu svih građana.

“Sistem gdje sudije ne odgovaraju za svoje greške, tužioci ne odgovaraju što im prijave padaju, to nas vodi u propast”, kazao je Nikšić.

On je naveo primjer Damira Hadžića kako je bio u pritvoru, na kraju oslobođen, a niko nije kažnjen.

“To je jedan od dokaza politički motiviranih optužnica. Zato se treba svim predstavničkim tijelima omogućiti da biraju tužioce”, dodao je Nikšić.

Adil Osmanović (SDA) upitao je da li su pozvani neki od članova VSTV-a. Istakao je da ukoliko ne može doći Milan Tegeltija, da dođu Ružica Jukić ili Jadranka Lokmić Misirača.

“Ukoliko su pozvani a nisu došli, tražimo pauzu, da neko dođe. Ako ne može predsjednik Milan Tegeltija neka dođe neko od potpredsjednika”, dodao je Osmanović.

Na kraju je data pauza da se pozovu članovi VSTV-a.

Druga tema o kojoj bi poslanici već treći put trebali razgovarati je migracija. Hitna sjednica o tom pitanju i ranije je zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma za punopravno odlučivanje.

S tim u vezi pred poslanicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sjednici ni danas ne prisustvuju poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH nakon oktobarskih izbora.