skandalozna snimka

Čampara: Hitno smijeniti Sarajlića, Hadžihafizbegović ne može biti ministar

campara fup

SDA treba da uputi izvinjenje građanima i pošalje jasnu poruku da će očistiti svoje redove od ovakvih i sličnih pojedinaca

Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Aljoša Čampara oglasio se danas povodom afere “Asim” odnosno skandaloznog snimka koji je procurio u javnost proteklog petka.

Čampara je svom Facebooku napisao da građani BiH posljednja dva dana svjedoče brojnim dešavanjima vezanim za kompromitirajući snimak koji je objavio načelnik Semir Efendić.

“Moram reći da se apsolutno ograđujem od svega što se čuje u nevedenom snimku. Ovo nije sistem vrijednosti u kojem želim učestvovati i živjeti”, poručio je.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, delegat Kluba Bošnjaka i zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara je mišljenja da SDA hitno mora uraditi sljedeće:

1. Predsjednik kadrovske komisije mora hitno biti smijenjen.

2. Mora se hitno uvesti povjereništvo u KO SDA Sarajevo jer je proces izbora u potpunosti kompromitovan. Akteri snimka su pokazali javnosti da su imali ovjerene glasačke listiće na osnovu čega su izveli tzv. “bugarski voz”.

3. Dva ministra predložena za Vladu KS (Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić op.a), a koja se pominju u snimku, ne mogu biti ministri jer se predstavljaju kao dužnici pojedincu tj. onome koji sebe predstavlja “prvim do Bakira” i koji tvrdi da ministri moraju raditi po njegovom nalogu. Ministri postoje da bi radili za dobrobit građana, a ne da bi bili “sluge” pojedincima.

4. SDA treba da uputi izvinjenje građanima i pošalje jasnu poruku da će očistiti svoje redove od ovakvih i sličnih pojedinaca.

“Iskreno se nadam i vjerujem da će rukovodstvo SDA, radi budućnosti naše djece, imat hrabrosti da donese ispravne i pametne odluke. Domovina se brani i poštenjem i čašću. Ukoliko to ne uradi bojim se da odlazimo u bezdan iz kojeg se teško možemo vratiti na tračnice. Sretan 1. mart Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, poručio je za kraj Čampara.

Pored Čampare ranije su povodom ove afere reagovali i drugi zvaničnici SDA. Provjere audiosnimka vrši i Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji sa MUP-om, dok su jučer žestoko reagovale i opozicione stranke tražeći procesuiranje i sankcionisanje aktera snimka Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.