Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavara: Nema nijednog razloga da se istakne vitalni nacionalni interes

BiH

marinko-cavara1112

Mislim da nijednog razloga nema da se istakne vitalni nacionalni interes, odnosno da se stavi veto, jer predložena rješenja ne ugrožavaju nijedan konstitutivni narod, naprotiv svakom konstitutivnom narodu omogućuju da biraju svoje predstavnike, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara komentirajući dešavanja u vezi sa predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kazao je kako smatra da svi oni koji su dosad imali mogućnost kandidirati i birati hrvatskom narodu u BiH predstavnike i smatrali da je to normalno, državu BiH prave “nenormalnom”.

– Na takav način ne gradimo ni povjerenje između naroda, već stvaramo nestabilnost u kojoj je nenormalno da neko ima želju drugome predlagati kandidate i birati njihove predstavnike u institucije tamo gdje je predviđeno da budu predstavnici konstitutivnih naroda, onako kako to predviđaju i Vašingtonski i Dejtonski sporazum – rekao je Čavara.

Navodi kako se o ovim pitanjima već duže u BiH na političkoj razini raspravlja i pokušava naći dogovor.

– Upravo to zabrinjava – mi o odluci Suda iz Strasbourga o provedbi presude Sejdić – Finci raspravljamo već nekoliko godina bez rezultata. Raspravljamo i o tome što je predvidio i Vašingtonski i Dejtonski sporazum, o ravnopravnosti konstitutivnih naroda u institucijama koje bi trebale graditi povjerenje svih naroda u te institucije, a radimo suprotno. Čini se da je vrijeme da se maske skinu, da se pokaže kakvu želimo BiH, jesmo li spremni graditi je na dobrobit svih ili neko želi BiH samo za sebe – kazao je on.

Upitan po čemu posljednji prijedlog HDZ-a i HNS-a rješava pitanje Sejdić – Finci, a zašto, recimo, prijedlog izmjena zakona o Domu naroda ne tretira cijelu BiH, već samo Federaciju, te zar je moguće da HDZ podržava rješenje da su domovi naroda u dva entiteta potpuno različitog ustroja, Čavara je odgovorio da je postojeći sustav stvorio toliko nejednakosti da ih je nemoguće ispraviti kroz prijedlog zastupnika HNS-a i HDZ-a BiH.

– Toga moramo biti svjesni. Tražili smo rješenja kako sprovesti odluku Sejdić – Finci i nije bilo spremnosti ni s jedne strane da se to uradi. Svjesni smo toga da u ovom trenutku nema kapaciteta za promjenu Ustava ni Federacije, ni BiH. U toj situaciji, imajući u vidu realno stanje, tražimo rješenja za ono što možemo napraviti u postojećem stanju i rješenja za entitet, Federaciju, rješenja za entitet RS, svjesni da i odluka o konstitutivnosti Ustavnog suda BiH nije provedena na kvalitetan način. Ne možemo očekivati da ćemo mi kroz Izborni zakon promijeniti ono što je napravljeno tada kada je napravljena nejednakost po pitanju uloge Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH. S druge strane, na nepravedan je način riješeno i pravo sudjelovanja u vlasti i u RS-u i Vladi Federacije, jer sama brojka da je 8 – 5 – 3 u Federaciji i RS-u pokazuje da u oba slučaja Hrvati sa pet i tri dobijaju ukupno osam članova u Vladi, dok druga dva naroda imaju puno značajnije uloge, plus što predstavnike Srba u Federaciji uglavnom biraju Bošnjaci, a predstavnike i Bošnjaka i Hrvata u RS-u biraju Srbi. A odluka je da su sva tri naroda ravnopravna, konstitutivna na čitavom prostom BiH. Međutim, implementacija te odluke Suda mislim da je dovela do još veće nejednakosti konstitutivnih naroda u oba entiteta – rekao je, između ostalog, Čavara za “Oslobođenje”.