Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

online sastanak

Čelnici VSTV-a i zvaničnici Evropske komisije o jačanju vladavine prava u BiH

vstv (1)

Učesnici sastanka su se složili da je zajednički cilj VSTV-a BiH i Evropske komisije jačanje vladavine prava i posljedično tome, vraćanje povjerenja građana u pravosudni sistem

Članovi Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija, predsjednik, Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović potpredsjednice i Selim Karamehić održali su online sastanak sa visokim zvaničnicima Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije (EK), vršiocem dužnosti generalnog direktora Maciejom Popowskim i zamjenicom direktora za Balkan Michealom Mateullom sa saradnicima.

Generalni direktor Popowski je u izlaganju naveo da je VSTVBiH važan partner Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ističući važnost pitanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i nezavisnosti pravosudnog sistema.

Također je naglasio važnost procesa implementacije 14 prioriteta Evropske unije kako bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti status kandidata.

Predsjednik Lagumdžija je istakao potrebu za snažnom podrškom Evropske komisije za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH naglašavajući da su izmjene tog zakona od izuzetne važnosti i da će se njihovim usvajanjem otkočiti mnogi procesi, omogućiti temeljite reforme i doprinijeti jačanju vladavine prava.

On se, također, zahvalio na dosadašnjoj saradnji i podršci VSTV-u BiH i cjelokupnom bosanskohercegovačkom pravosuđu u brojnim projektima koji su implementirani ili se trenutno implementiraju kroz podršku Evropske unije.

Potpredsjednica Simeunović se osvrnula na proces revizije Zakona o VSTV-u BiH i aktivnosti koji su na tome poduzete u prethodnom periodu, dok je potpredsjednica Gorušanović-Butigan govorila o novousvojenom Reformskom programu VSTV-a BiH i oblastima koje bi ovim programom trebale biti reformisane i unaprjeđene.

Član Predsjedništva Karamehić je izrazio nadu da će se u narednom periodu nastaviti uspješna saradnja sa Evropskom komisijom referirajući se na Izvještaj međunarodnog eksperta Reiharda Priebe-a.

Zamjenica direktora Matuella je rekla da Evropska komisija već dugo sarađuje sa VSTV-om BiH naglašavajući stav i namjeru da se ova saradnja nastavi i u budućnosti.

Također je istakla da je potreban veći napredak s obzirom na finansijsku podršku.

Ona se osvrnula i na Mišljenje Venecijanske komisije (Evropska komisija za demokratiju kroz pravo), vjerujući da ono predstavlja jasan smjer u kojem trebaju da su kreću izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH.

Sastanku su prisustvovali i direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić i njegov zamjenik Hajro Pošković te je tom prilikom direktor Suljagić pružio detaljne informacije vezane za osnivanje Odjela za integritet pri Sekretarijatu VSTV-a BiH.

Učesnici sastanka su se složili da je zajednički cilj VSTV-a BiH i Evropske komisije jačanje vladavine prava i posljedično tome, vraćanje povjerenja građana u pravosudni sistem, saopćeno je iz VSTV-a BiH.