Centralni popisni biro nije postigao dogovor

popis stanovnistva

Centralni popisni biro ni danas nije postigao saglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva provedenog u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izjavio je nakon gotovo četvorosatnog zasjedanja biroa da ipak vjeruje u dogovor, utvrđivanje metodologije sukladno zakonskim propisima, kao i u objavljivanje rezultata popisa do roka, 1. jula.

O daljnjim koracima javnost će biti obaviještena, a Vijeće ministara BiH će biti upoznato o rezultatima sastanaka, najavio je Jukić.

Po njegovim riječima, danas su bila sporna ista pitanja kao i mjesecima prije. To znači da je kamen spoticanja metodologija za utvrđivanje rezidentnog stanovništva.

Jukić ističe da je razgovarano o dva programa za obradu popisnih podataka – onom za koji je preporuke dao IMO tim te o „nešto drugačijem prijedlogu“, ali “konsenzusa nije bilo ni o jednom”.

Upitan da li su predstavnici iz Republike Srpske, u vezi s metodologijom utvrđivanja rezidentnog stanovništva u BiH, problematizirali novih 90.000 popisnica, kako su tokom dana nezvanično objavili neki mediji, odgovorio je da se tu radi otprilike o 70.000 novih popisnica tako da je po ovom načinu gledanja, sporno ukupno oko 196.000 popisnica.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Mirjana Čičković tvrdi da se tu zapravo radi o istim dosadašnjim gledanjima iz ove institucije na program obrade i da je na sastanku razgovarano o tri prijedloga: Agencije za statistisku BiH i Federalnog zavoda za statistiku, Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske te o prijedlogu člana Centralnog popisnog biroa, ujedno zamjenika direktora državne agencije za statistiku. Njegov prijedlog, dodala je Čičković, prilično je kompatibilan s prijedlogom statističkog zavoda Republike Srpske kad je riječ o pravilima za utvrđivanje rezidentnog stanovništva.

Federalni zavod za statistiku je po riječima direktora te institucije Emira Kremića tražio da se Centralni popisni biro danas izjašnjava o metodologiji za koju je preporuke dao IMO tim i da su rezultati glasanja bili sedam „za“ i četiri „protiv“.

Po Kremićevim riječima, entitetski zavodi su se složili da Agencija za statistiku BiH, shodno zakonskim nadležnostima i članom 20., utvrdi jedinstvenu metodologiju za obradu popisne građe.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić ponovio je da šanse za objavljivanje rezultata popisa na vrijeme ipak postoje i da očekuje dogovaranje metodologije sukladne zakonu te legitimno usvojene od svih.