Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četnici se okupili u Višegradu da obilježe 70. godina od hvatanja Draže Mihajlovića

cetnici-visegrad

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić je povodom današnjeg okupljanja pripadnika i simpatizera Ravnogorskog pokreta Višegrad u tom gradu kazala da se ne smije dozvoliti rehabilitacija četničke ideologije u Bosni i Hercegovini.

“Pozivamo ministra sigurnosti Dragana Mektića da više ne dozvoli okupljanja kao što su današnja u Višegradu. Četnička ideologija je uzrok masovnih stradanja, posebno Bošnjaka. Od nadležnih vlasti u BiH tražimo ubrzano donošenje zakona o zabrani okupljanja takvih grupa, kao i zabranu upotrebe njihovih simbola“, kazala je Hasečić za Al Jazeeru povod odavanja počasti četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini kod Višegrada.

Pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog pokreta Višegrad danas su odali počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini kod Višegrada, povodom 70. godišnjice njegovog hapšenja.

cetnici visegrad1

FOTO Srna

Ravnogorci su se u velikom broju okupljali i prethodnih godina, na zaprepaštenje povratnika i porodica žrtava u gradu u kojem je ubijeno gotovo 3.000 Bošnjaka, od čega 128 djece.

Ikonografija podsjeća na devedesete

U poruci objavljenoj na Facebooku, Ravnogorski pokret Višegrad navodi da je 13. mart „bitan za našu istoriju, za našu ideju, za naš put kojim treba da idemo. Da ne zaboravimo zlodela onih koji su se odrekli i Boga i svog srpskog naroda, svoje slave, predaka, istorije i običaja. Dođite da svojom slogom i bratskom i sestrinskom ljubavi odamo počast đeneralu Draži i njegovim pratiocima“.

Ravnogorski pokret je prethodno pozvao svoje članove i simpatizere da se okupe na Trgu palih boraca u Višegradu i polože cvijeće te da se pomole u crkvi u Draževini i održe pomen pratnji Mihailovića.

cetnici visegrad

Slijedi polaganje cvijeća na spomenik Mihailoviću, koji je podignut nedaleko od povratničkog naselja Dobrun.

Okupljanje se završava „ručkom mira i poštovanja“, kako navode iz Ravnogorskog pokreta Višegrad.

U Višegradu je i prošle godine održan skup posvećen Mihailoviću, a vlast bh. entiteta Republika Srpska tada nije reagirala.

Ikonografija i odore su tada podsjećale na devedesete godine prošlog stoljeća, kada su pripadnici paravojnih formacija u Višegradu ljude žive spaljivali, silovali i mučili.

Iz MUP-a bh. entiteta Republika Srpska su tada kazali za Al Jazeeru da ravnogorci nisu prijetnja nikome, a iz Tužilaštva BiH nisu mogli da daju bilo kakav komentar.

BiH nije definisala šta su fašistička obilježja i organizacije. U Parlamentu je bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi ih zabranio.

Uklonjena riječ genocid sa spomenika

U junu svake godine se u Višegradu obilježava godišnjica zločina, poznatog kao “Živa lomača”.

Tada je spaljeno sedamdeset živih ljudi, civila Bošnjaka.

Najmlađa žrtva tog zločina imala je samo dva dana. Pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, organizator paravojne jedinice “Osvetnici“, a Sredoje Lukić, koji je bio policajac tokom rata, na dvadeset i sedam godina.

Nadležne komunalne službe u Višegradu u 2014. su, uz asistenciju policije, uklonile riječ genocid sa spomenika na mezarju Stražište, a za koji je nadležna općinska služba izdala nalog da se ukloni.

Na 23. godišnjicu zločina počinjenih nad Bošnjacima u 2015. otkrivena je spomen-ploča koja trajno podsjeća na stravični zločin u Pionirskoj ulici.

Bakira Hasečić je tada poručila da je Višegrad grad “živih lomača”, a da će ta spomen-ploča u Pionirskoj ulici trajno svjedočiti o gnusnom zločinu nad Bošnjacima Višegrada.