Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK odbio prijave Svetazora Pudarića i Sejfudina Tokića

cik bih444

Nezavisnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH Svetozaru Pudariću Centrana izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je odbila prijavu za ovjeru za učešće na opštim izborima u oktobru ove godine.

Razlog odbijanja Pudarićeve prijave je upravo ono što je Pudarić i očekivao kako bi poveo pravosudnu bitku za uklanjanje diskriminatorski odredbi u važećim propisima u BiH.

Pudarić, kako je danas pojašnjeno u Izvještaju o izvršenim provjerama političkih stranaka i nezavisnih kandidata s prijedlogom odluka za ovjeru/odbijanje, odnosno obavijestima o nedostacima u prijavama, ne ispunjava uslove propisane 4.2 Izbornog zakona BiH.

Ovaj član, između ostalog, propisuje i to da kandidat mora biti upisan u Centralni birački spisak u opštini u kojoj se kandiduje, ili u opštini unutar granica izborne jedinice ako se kandiduje za viši nivo vlasti, najkasnije do dana raspisivanja izbora da bi se ovjerio za izbore za sve organe na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Pudarić se kao Srbin iz Federacije BiH kandidovao za člana Predsjedništva BiH. Poznato je da se u FBiH za člana Predsjedništva mogu kandidovati samo Bošnjaci i Hrvati, a Srbin iz Republike Srpske.

Nadležna služba CIK-a izvršila je provjere prijava 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata. CIK je već danas na sjenici glasao za donošenje odluka o ovjeri 36 političkih stranaka među kojima su HKDU BiH, SDP BiH, SRS RS, HDZ BiH, DNZ BiH – Krajiška stranka, SDA, PDP, NSRzB, SNSD, Narod i pravda, Stranka penzionera/umirovljenika, Naša stranka, A- SDASBB, HSS Stjepana Radića…

Brojne stranke među kojima i SDS, HDZ 1990, GS, SBiH… dobiće obavijesti o nedostacim akoje trebaju ispraviti u roku od dva dana kako bi se eventualni i njihove prijave bile ovjerene. najčešći nedostaci su nedovoljan broj validnih potpisa podrške ili neuplaćen propisan iznos za prijavu.

Među strankama kojima je odbijana ovjera je i MOST 21.

Uslove za ovjeru ispunilo je 10 nezavisnih kandidata, a pet ih je odbijeno, među kojima Pudarić i Sejfudin Tokić.

Tokić nije dostavio dovoljan broj potpisa podrške niti je uplatio potrebna stredstva za prijavu.

Nedostatke u prijavi imaju 24 nezavisna kandidata.