Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Sindikata policije USK-a najavili štrajk upozorenja

policija111

Unija samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine osudila je danas pokušaj vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) da umanji stečena prava iz radnog odnosa policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a.

– U vremenu kada je u BiH, ali i cijeloj Evropi sigurnost na najznačajnijem ispitu, od vlasti na različitim nivoima očekujemo podršku policijskim snagama u materijalnom i finansijskom smislu kako bi policijski službenici bili dodatno motivirani za napore koje ulažu u cilju zadržavanja stepena sigurnosti građana – kažu u Uniji.

Predstavnici Unije smatraju da će se bilo kakvo umanjenje prava iz radnog odnosa, a naročito u dijelu finansijskih primanja policijskih službenika negativno odraziti na motiviranost uposlenika te će u konačnici rezultirati i narušavanjem stepena opće sigurnosti na području tog kantona, ali i šire.

Pozvali su stoga Vladu USK-a da pokaže socijalnu osjetljivost i odgovornost da iznađe prihvatljiva rješenja i postigne dogovor o plaćama i naknadama policijskih službenika MUP-a USK-a za narednu budžetsku godinu i riješi nagomilane probleme iz proteklog perioda, saopćeno je iz Služba za informiranje Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Članovi Sindikata policije USK-a, zbog ovih problema najavili su najradikalnije mjere sindikalne borbe i organiziranje štrajka upozorenja za 16. decembra.