Cormack: Mladi mogu oblikovati budućnost BiH

cormack
Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH

Finalnu smotru programa “Projekt građanin/Ja građanin” otvorila je danas u Sarajevu ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack riječima da mladi mogu i trebaju predstavljati promjene koje žele da vide u BiH.

Organizatori događaja, na kojem su promovirani projekti 300 učenika i nastavnika koji predstavljaju 32 najuspješnija školska tima iz cijele BiH za školsku 2015./2016. godinu, su Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS i Ambasada SAD-a u BiH.

Cormack je istakla da su mladi u BiH postali oni koji rješavaju probleme te da su glas koji poziva na tolerantno i pravedno društvo.

– Vidjela sam i čula da već doprinosite pozitivnim promjenama. To je važna životna lekcija za sve nas, jer su naporan rad i sati posvećeni jednom projektu ključni za postizanje cilja – kazala je.

Po njenim riječima, mladi su se “uhvatili u koštac s nekim od najbitnijih pitanja u BiH danas” te pokazali da mogu doprinijeti promjenama i oblikovati budućnost ove zemlje.

Prisutnima se obratio i pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić koji je kazao da se kroz obrazovanje, koje, između ostalog, uključuje redovnu nastavu i vannastavne aktivnosti, mladim ljudima u BiH ne predočava samo značaj poštivanja građanskih prava, već da stiču specifična znanja i vještine u ovoj oblasti, koje im kasnije mogu pomoći u privatnom i poslovnom životu.

Učenicima je poručio da su sadržaji obrazovanja za demokratiju i ljudska prava koncipirani tako da se učenici formiraju kao autonomne, kompetentne, odgovorne i kreativne ličnosti.

Ivana Kešić iz CIVITAS-a BiH istakla je da bi obrazovanje za aktivno i odgovorno građanstvo trebalo biti prioritet javnog školstva svake demokratske države.

Mišljenja je da će se, bez kompetentnog i odgovornog sudjelovanja građana u političkom i društvenom životu, demokratske institucije raspasti ili raditi “uprazno”.

Stoga, zaključila je, škole moraju njegovati građanske vrline i poučavati o osnovama funkcioniranja vlasti i njenim principima.

„Projekt građanin/Ja građanin“ predstavlja praktični dio nastave građanskog obrazovanja, jedinog zvaničnog programa koji se implementira u osnovnim i srednjim školama širom BiH, a koji učenike podučava kako da budu biti informirani, kompetentni i odgovorni građani naše države.

Svake godine u ovom programu učestvuje oko 30.000 učenika. Pobjednici kantonalnih takmičenja u Federaciji BiH, regionalnih u Republici Srpskoj te takmičenja u Brčko Distriktu, imaju priliku predstaviti rješenja za probleme lokalnih zajednica na Finalnoj smotri, koja se tradicionalno održava u parlamentu BiH.

Nakon otvaranja smotre danas će biti upriličena javna promocija učeničkih radova na Trgu fra Grge Martića, ispred sarajevske Katedrale.