Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Politika bitnija od života

Čović i HNS poručuju: Smjena Kriznog štaba FBiH je politički obračun

covic-ljubic-hns

Hrvatski narodni sabor BiH traži hitnu izmjenu Odluke Vlade Federacije BiH kojom je imenovala novi saziv Kriznog štaba Federalne civilne uprave

Koliko je politizacija u BiH jaka u svakom segmentu najbolje svjedoči saopćenje nevladinog udruženja HNS-a. I u ovim izuzetno teškim uslovima Dragan Čović lider HDZ-a nastavlja sa starom praksom ucjena i tvrdnji da je on samo upravu. Tvrde smjena Kriznog štaba je po cijenu ljudskih života urađena, a opstrukcija nabavke medicinske opreme nije!

Hrvatski narodni sabor BiH traži hitnu izmjenu Odluke Vlade Federacije BiH kojom je imenovala novi saziv Kriznog štaba Federalne civilne uprave.

“Jednostranom odlukom, bez znanja svih nadležnih institucija te bez najave i konsultacija s Ministarstvom pravde, Ministarstvom finansija i Uredom za zakonodavstvo, bošnjački politički predstavnici samovoljno su donijeli odluku usred krize koja je u potpunosti zaokupila naše društvo, po cijenu zaštite života žitelja Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Smatraju da dokazana nekompetencija nadležnih dužnosnika koji su proglasili raspuštanje saziva Kriznog štaba, a kojoj posljednjih dana svjedoči cijela regija, kao i moralna i društvena neodgovornost te osobno nepridržavanje uputa upućenih stanovnicima BiH još su jedan dodatak političkom ponašanju koje, u trenutku kada su stabilnost i saradnja imperativ, ozbiljno narušava uspješno vladanje trenutnom epidemiološkom situacijom.

“Hrvatski narodni sabor upozorava bošnjačke dužnosnike kako nije vrijeme za jednostrane poteze, niti donošenje samovoljnih odluka koje će za posljedicu imati direktno ugrožavanje života svih naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme trajanja ove krize. Prenošenje nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, kao u ovom slučaju, smatramo nedopustivim ponašanjem. Poštivajući Ustav, sustav i zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, Hrvatski narodni sabor apelira i poziva nadležne na svjesno i odgovorno donošenje odluka u ovim teškim trenucima za sve stanovnike Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

Interesantno je da se nisu osvrnulina nezadovoljstvo javnosti zbog nerada Kriznog štaba.