BiH

delegacija vlade hrvatske u bih

Čović i Medved pozvali građane Mostara da izađu na izbore

11/12/2020

Čović i Medved pozvali su Mostarce i Mostarke da izađu na izbore kako bi Mostar, po njihovim riječima, bio ono što jeste - pravi svjetionik onog multietničkog i svakog drugog ambijenta u BiH koji je nestao u većini drugih središta

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom posjetilo je u petak Mostar gdje se sastalo s predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

Tom prigodom Čović i Medved razgovarali su o predstojećim izborima u Mostaru, kao i o detaljima sastanka Čovića i Izetbegovića, koji je održan uz posredovanje EU-a i američke administracije.

Čović i Medved pozvali su Mostarce i Mostarke da izađu na izbore kako bi Mostar, po njihovim riječima, bio ono što jeste – pravi svjetionik onog multietničkog i svakog drugog ambijenta u BiH koji je nestao u većini drugih središta.

Medved je pozvao građane Mostara da svoj glas daju kandidatima HDZ-a BiH i nositelju liste te stranke za Gradsku izbornu jedinicu Mostar dr. Mariju Kordiću poglavito, kako je kazao, u svjetlu onog što je Kordić do sada radio u ovom izazovnom i složenom vremenu kao liječnik koji se uspješno nosi u borbi proti virusa Covid-19.

Istaknuo je kako će većina današnjih aktivnosti biti usmjerena ka braniteljskoj populaciji s kojom će održati niz sastanaka.

Hrvatski ministar Medved osvrnuo se i na to kako posebice ulažu napore u uključivanje veterana domovinskog rata u braniteljske radno-socijalne zadruge, napominjući kako su u posljednje dvije godine s tvrtkom Podravka po tom pitanju napravili snažan iskorak te da je pred njima još jako puno prostora za podizanje te suradnje na još veću razinu.

Čović je zahvalio Medvedu i hrvatskoj vladi na potpori koju pružaju Hrvatima u BiH, napominjući kako se ta suradnja ogleda kroz projekte SKB-u Mostar, Sveučilištu u Mostaru i mnoštvu manjih projekta koje pomaže Vlada RH.

Komentirajući sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem uz posredovanje EU i američke administracije, Čović je naveo kako su pozvali i šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera i američkog ambasdora u BiH Erica Nelsona, kao i Središnje izborno povjerenstvo da aktivnosti oko Mostara budu potpuno izmještene u Mostar.

– To znači da se prebrojavanje glasova, i onih koji dolaze iz mobilnih timova i poštom, događa u Mostaru da bismo izbjegli bilo kakve špekulacije oko bilo čega. Mostar ima dovoljno prostora i mislim da smo se i Izetbegović i ja složili s njima da idemo u takvu aktivnost da bismo otklonili bilo kakve analitike nakon izbora tako da što prije možemo implementirati izborni rezultat.

Ključni dogovor je da Izetbegović i ja moramo najdalje do sredine siječnja između dvije stranke završiti posao koji smo preuzeli Sporazumom kako bi se stavilo zajedno s EU u našu obvezu da do kraja lipnja imamo Izborni zakon BiH, koji će riješiti sve one dileme koje su stalni problem i onda bi to mogao biti motiv da dobijemo kandidacijski status u srpnju – poručio je Čović .

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.