BiH

predsjednik hdz-a i hns-a

Čović kaže da nije zajednički kandidat HNS-a za člana Predsjedništva BiH

20/05/2022

Čović i Michel ujutro na radnom doručku o Mostarskom sporazumu i Izbornom zakonu

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović potvrdio je u danas u Mostaru da će se u subotu ujutro sastati s Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskog vijeća na radnom doručku u institucijama Evropske unije u Sarajevu.

Napomenuo je kako će ga tokom sastanka informirati o aktualnom političkom stanju, kao i položaju hrvatskoga naroda u BiH, najavivši pritom da će predsjednik Evropskog vijeća nakon Sarajeva posjetiti i Mostar.

– Ima jedan nagovještaj, o kojem mi možemo samo špekulirat, da bi mi trebali raspravljati o nekoj izjavi ili dokumentu. Nismo uključeni u taj dokument u smislu pripreme pa oko toga ne smijem špekulirati. Ako se dokument pojavi procijenit ćemo u kojem smjeru ide i što mu je smisao. Ako će on riješiti pitanje izbornog procesa i provedbu izbornih rezultata čime bi se riješila pitanja mogućih političkih kriza onda ćemo oko toga razgovarati. Potpisivanje dokumenata reda radi više nam ne treba. Trebamo provesti prethodne, kao što je Sporazum iz Mostara kojem su svjedočili međunarodni predstavnici – kazao je Čović u izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Dodao je kako će imati puno komentara o svemu što se događalo posljednjih dana, a u smislu “pritiska jednog dijela sarajevskih medija i političara, a koje prati i jedan dio međunarodne zajednice”.

Ocijenio je kako se posljednjih dana odražava pritisak u javnosti zbog troškova života i inflacije, gospodarskom zaostajanju i recesiji te da puno korisnika budžetskih sredstava traže povišice.

– Kako dalje bez proračuna? Oni koji su mislili uraditi nešto dobro za BiH morali su davno i na vrijeme krenuti u taj proces. Žalosti me što su naši prijatelji iz Sarajeva počeli prozivati gospodina Bevandu, izuzetnog profesionalca i eksperta za područje financija koji neizmjerno voli ovu zemlju. Govore da on blokira i za njega traže sankcije, a on je u zadnjih godinu i pol dana napisao 30 intervencija prema institucijama Vijeća ministara i drugim kako bi se sazivale sjednice Fiskalnog vijeća i Vijeća ministara da bi se raspravljalo o proračunu. U godinu i pol dana ni od koga nije bilo 30 reakcija, a sad se svi zalažu za neku odluku oko nekih sredstava – smatra Čović.

Čović je također poručio kako nije zajednički kandidat HNS-a za člana Predsjedništva BiH za ove izbore, jer se o tome još nije pričalo.

– Ideja ima bezbroj, kroz HNS smo imali tu raspravu. Ali HDZ će predložiti kandidata koji će do kraja biti kompetentna i podržana osoba od svih stranaka HNS-a. Mislim da ćemo to pitanje otvoriti koncem lipnja kada budemo slagali liste HNS-a i HDZ-a – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.