Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Damir Arnaut traži ograničavanje otpremnina na 10.000 KM

parlament bih2

Njegov prijedlog je da se te izmjene razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku, što su poslanici i prihvatili, podsjećajući da je cjelokupna komisijska faza završena u prošlom mandatu zbog čega ne vidi razlog da se to ponovno čini

Velike budžetske uštede bile bi napravljene ukoliko bi se usvojile izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine koje se tiču ograničavanja iznosa otpremnine na maksimalno 10.000 KM.

Potvrdio je to na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut u obraćanju poslanicima tokom rasprave o tom zakonskom rješenju koje je predložio.

Njegov prijedlog je da se te izmjene razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku, što su poslanici i prihvatili, podsjećajući da je cjelokupna komisijska faza završena u prošlom mandatu zbog čega ne vidi razlog da se to ponovno čini.

S druge strane, napominje da je u pitanju manja izmjena Zakona, što znači da je u skladu s Poslovnikom koji propisuje hitni postupak u slučaju kada je u pitanju razmatranje jednostavnijih akata ili njihovih izmjena.

Arnaut je danas kazao da su do sada otpremnine dužnosnika zasnovane na visini plaće bilo koga zaposlenog u bh. institucijama, od članova Predsjedništva BiH, ministara u Vijeću ministara, državnih službenika i namještenika i tako dalje.

To je dovodilo, ističe predlagač, do visokih otpremnina te su najviše plaćeni zvaničnici imali najveće otpremnine ako steknu uvjete za penzioniranje u mandatu.

– Sadašnje zakonsko rješenje propisuje da najmanja otpremnina za člana Predsjedništva BiH iznosi gotovo 30.000 KM, a za ministra u Vijeću ministara 25.000 KM. U pitanju su astronomske cifre koje ne uvažavaju situaciju u BiH – kaže Arnaut.

Upozorio je da će nekoliko poslanika steći pravo na penziju u ovom mandatu i ukoliko zakonske izmjene ne budu usvojene ponovo će tako visoke otpremnine biti isplaćene tim poslanicima.

Njegove izmjene predlažu ograničavanje otpremnine na maksimalno 10.000 KM, a minimalna bi ostala kao i do sada oko 5.300 KM.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zukan Helez najavio je da će podržati ovaj zakon jer ga je važno usvojiti s obzirom na to da sada neki funkcioner dobije otpremninu koliko penzioneru bude isplaćeno penzija za oko osam godina.

Poslanici će se o izmjena tog zakona izjasniti nakon rasprave o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.