za 2020. godinu

Parlament BiH u prvom čitanju usvojio budžet od skoro 1,8 milijardi KM

parlament bih22

Poslanici koji su se javili za raspravu uglavnom su zamjerali činjenicu da se budžet donosi na kraju godine, te jer im nije ostavljeno dovoljno prostora da na taj dokument eventualno reagiraju

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u prvom čitanju usvojili su danas na sjednici Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.

Kako je na početku rasprave odlučeno obavljena je rasprava i u drugom čitanju te će poslanici glasati za budžet na kraju sjednice.

Ukoliko bude usvojen procedura donošenja ovogodišnjeg budžeta bit će okončana u ovom domu, te preostaje da taj najvažniji finansijski dokument u državi u oba čitanja potvrde i delegati Doma naroda PSBiH.

Poslanici koji su se javili za raspravu uglavnom su zamjerali činjenicu da se budžet donosi na kraju godine, te jer im nije ostavljeno dovoljno prostora da na taj dokument eventualno reagiraju.

Ipak naveli su da je potrebno usvojiti budžet za ovu godinu kako bi se mogao donijeti budžet za 2020. godinu, ali i zbog činjenice da je povećan za 16 miliona KM u odnosu na prošlu godinu čime je omoguće povećanje plaća i naknada policajcima i vojnicima.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić naglasio je da će se time ispraviti nepravda prema policajcima koji su imali manja primanja od svojih kolega zaposlenih u drugim policijskim organizacija koje nisu na nivou BiH.

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) Mira Pekić izrazila je očekivanje da će Ministarstvo finansija i trezora naći načina da plati uvećane plaće i naknade zaposlenima u policijskim strukturama i Oružanim snagama BiH.

Ovogodišnji budžet iznosi gotovo 1,8 milijardi KM, a donosi se nakon što su bh. institucije funkcionirale na osnovu odluka o privremenom finansiranju.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM. Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.