Dan maloljetnih boraca Armije RBiH (FOTO)

_DSC5625

Odlukom Općinskog vijeća Novi Grad iz aprila 2014. godine, 16. april – Dan maloljetnih boraca Armije RBiH Općine Novi Grad Sarajevo uvršten je u kalendar značajnih datuma, događaja i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Činjenice govore da su Maloljetni borci tokom rata u BiH školske klupe zamijenili rovovima, a olovke puškama te su se, iako nisu bili vojni obveznici raznopravno sa starijim kolegama uključili u odbranu od agresije. U post ratnom periodu većina ih nije nastavila školovanje te su na tržištu rada u podređenom položaju, a mnogi od njih imaju i zdravstvenih problema.

Prema neslužbenim podacima Udruženja, na području općine Novi Grad u četiri brigade i drugim vojnim formacijama sudjelovalo je oko 420 maloljetnih boraca.

Njih 46 dalo je živote u odbrani od agresije. Udruženje je danas uručilo posthumno zahvalnice roditeljima I supruzi tragićno preminulom članu Udruženja rahmetli Mirsadu Tukiću maloljetnom borcu, te institucijama i pojedincima koji su Udruženje dosad podržavali.

U skladu s programom Udruženje je i proteklih dana odalo dužno poštovanje šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH te obilježilo Dan armije RBiH.