respiratori

Danas se nastavlja suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi”

Sarajevo: Suđenje Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”
04.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sudjenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novalicu i drugima u aferi "Respiratori", u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", nastavljeno je danas u Sudu BiH. Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nastavak suđenja zakazan je za danas u 13 sati, a ročište u ovom predmetu zakazano je i u petak

Pred Sudom BiH danas se nastavlja glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih prošle godine 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH.

Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Na jučerašnjem ročištu je svjedočio direktor Federalne direkcije robnih rezervi i član Štaba civilne zaštite FBiH Tončo Bavrka, koji je tokom saslušanja promijenio iskaz u odnosu na raniju izjavu Tužilaštvu BiH.

Svjedok Tončo Bavrka: Štab nije raspravljao o nabavci respiratora ACM812 A

Nastavak suđenja zakazan je za danas u 13 sati, a ročište u ovom predmetu zakazano je i u petak.