ruski opozicioni političar

“Psihološko nasilje”, riječi Navaljnog u prvom intervjuu iz ruskog zatvora

aleksej navaljni (1)

Cijeli intervju, za koji list kaže da iznosi 54 rukom ispisanih stranica, objavljen je na ruskom jeziku na internetskoj stranici Navaljnog

U svom prvom medijskom istupu iz zatvora u kojem se nalazi, ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni pričao je o sebi kao političkom zatvoreniku, rekavši da je prisiljen gledati rusku državnu televiziju i birati propagandne filmove više od osam sati dnevno.

Navaljni takođe provodi mnogo vremena čisteći zatvorsko dvorište, čitajući pisma u svojoj ćeliji i obilazeći trpezu s kašama često na jelovniku, rekao je otvoreni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina u pisanoj razmjeni pitanja i odgovara sa listom New York Times koji je dijelove razgovora objavio u srijedu (25. avgust), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Cijeli intervju, za koji list kaže da iznosi 54 rukom ispisanih stranica, objavljen je na ruskom jeziku na internetskoj stranici Navaljnog.

Navaljni (45) teško se razbolio prije godinu dana tokom letu u Sibiru, prisilivši avion na hitno slijetanje, gdje je hitno prevezen u bolnicu. Nekoliko dana kasnije, prevezen je avionom na kliniku u Berlin gdje su se ljekari borili za njegov život. Kasnije je nekoliko laboratorija utvrdilo da je Navaljni bio otrovan nervnim agensom sovjetskog tipa.

Po povratku iz Njemačke u januaru, Navaljni je zatvoren zbog kršenja uslovnog otpusta zbog, kako kaže, politički motivisanih optužbi. Opozicioni političar okrivio je Putina za trovanje, dok Kremlj negira bilo kakvu umiješanost.

Iskustvo političkog zatvorenika u Kazneno-popravnoj koloniji br. 3 (IK-3) u Vladimirskoj oblasti istočno od Moskve uglavnom je “psihološko nasilje”, pri čemu veliku ulogu igra prisilno provedeno vrijeme pred ekranom, napisao je Navaljni.

Čitanje, pisanje, spavanje “ili bilo šta drugo” zabranjeno je tokom pet dnevnih sesija kada zatvorenici moraju gledati televiziju.

“Morate sjediti na stolici i gledati televiziju.”

Zatvorje opisao kao “nešto poput kineskog radnog logora, gdje svi marširaju u redu i gdje su videokamere posvuda okačene”.

“Sve je organizovano tako da sam pod maksimalnom kontrolom 24 sata dnevno”, napisao je otvoreni kritičar Kremlja.

Uprkos mukama, Navaljni je bio optimističan u pogledu budućnosti Rusije, nazivajući Putinov režim “historijskom nesrećom osuđenom na propast”.

“Rusija će krenuti demokratskim, evropskim putem razvoja. Jednostavno zato što to ljudi žele”, napisao je.