Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"riječi imaju posljedice"

Delegacija EU smatra političare odgovornim za napad u Banjoj Luci

Palmer i Eichhorst u Sarajevu zbog Izbornog zakona BiH
05.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clanovi Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakonodavstva BiH sastali su se sa americkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i izvrsnom direktoricom za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj sluzbi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst. Johann Sattler Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz RS, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi, poručili su iz Delegacije EU

Delegacija Europske unije u BiH najoštrije je osudila večerašnje nasilje u Banjoj Luci, objavili su iz ove institucije nakon napada na aktiviste LGBTIQ zajednice i novinare.

– Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz RS, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi.

Navodi da policija prisutna na licu mjesta nije uspjela spriječiti napade zabrinjavaju, ako su istiniti.

Pozivamo vlasti RS da preduzmu neophodne korake da u potpunosti istraže večerašnje nasilje i preduzmu mjere za sprječavanje budućih incidenata – naveli su iz Delegacije EU na Twitteru.