Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vandalizam u Banjaluci

Demoliran još jedan prostor aktivista, ukradena LGBT zastava: “Bojimo se eskalacije situacije”

basoc demoliran banjaluka rse

Napad na BASOC je peti napad na aktiviste i novinare i njihovu imovinu od početka marta mjeseca

Prostorije Banjalučkog socijalnog centra (BASOC) devastirali su nepoznati počinioci između srijede i četvrtka, a odnesena je i zastava duginih boja, koja simbolizuje borbu za prava LGBT populacije.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Dražen Crnomat, član BASOC-a.

“Mi smo u 18 sati juče izašli i jutros u 11 sati smo primijetili da je prostor narušen. Dva prozora su oštećena kamenicom, a jedan prozor je razbijen palijom i odnijeli su zastavu duginih boja”, kaže Crnomat.

Foto: Siniša Nenadić/ RSE

Dodaje da je napad na prostor prijavljen policiji u Banjaluci, koja je potom izvršila i uviđaj.

Banjalučki socijalni centar zalaže se za politke jednakosti, socijalnu pravdu, radničku problematiku, te rad sa manjinama i rodne politike.

Crnomat ističe da se “osjećaju ugroženo”, te da strahuju da bi “situacija mogla i eskalirati”.

Ističe i da su ranije bilježeni napadi na BASOC, te da su samo u toku 2022. godine bila dva napada, od kojih se jedan desio za vrijeme feminističkog festivala.

Zastava duginih boja i ranije je kradena.

Peti napad na aktiviste i njihovu imovinu od početka marta

Napad na BASOC je peti napad na aktiviste i novinare i njihovu imovinu od početka marta mjeseca.

Prvo su huligani napali učesnice Osmomartovskog maša u Banjaluci, održanom u povodu Dana žena 8. marta, te su oteli zastavu duginih boja.

U noći sa 8. na 9. mart oštećena su i vozila banjalučkih novinara Aleksandra Trifunovića te Nikole Morače. Za ta dva slučaja su otkriveni počinioci.

Najteži napad se dogodio 18. marta uveče kada je grupa huligana napala novinare i LGBT aktiviste ispred prostorija Transparency International-a. U napadu su povrijeđene tri osobe. Počinioci još nisu pronađeni.

Napadi su povezani sa događajem u organizaciji “Bh. povorke ponosa”, koji je trebalo da se održi tada u Banjaluci ali ga je policija zabranila, jer su procijenili “da postoji realna mogućnost da može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine”.

Isto veče u Banjaluci je demoliran i Društveno-kulturni centar (DKC) Incel, u krugu nekadašnje banjalučke fabrike.

Ovaj objekt, smješten na periferiji grada, a u njemu je trebala biti održana projekcija filma “Pride” i panel diskusija, a nakon nje i žurka, demoliran je u subotu veče.