Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"I-FEST2"

Denis Avdić nastavlja nizati uspjehe, iz Tunisa došao sa zlatom

denis tunis 1

Pored zlatne medalje za projekat, Denis i njegovo dvoje kolega, Damir i Merjem, osvojili su specijalne nagrade pa će njihovi projekti biti objavljeni u sljedećem broju britanskog naučnog magazina “Journal4youth“

Osamnaestogodišnjak iz Jablanice, učenik Richmond Park Koledža Sarajevo, prošlog mjeseca osvojio je zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju “I-FEST2” u Tunisu. Sada kada su se utisci slegli, Denis Avdić obećava da će nastaviti raditi i pružati svoj maksimum kako bi svoju zemlju i dalje mogao predstavljati u najboljem svjetlu.

Piše: S. Karaica / Fokus.ba

Svoje radove, zajedno sa Denisom, predstavili su njegovi školski drugovi i drugarice, u pratnji mentorice Azre Ahmić. Svi su postigli izuzetan uspjeh posebno ako znamo da je na takmičenju bilo više od 500 učesnika iz 32 zemlje. Predstavljeno je 120 projekata. Inače, radi se o jednom od najvećih takmičenja u Africi iz nauke, inženjeringa i tehnologije čiji je cilj inspirisati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta.

Pregršt medalja za BiH

Fatima Hadžić, Damir Kadrić i Denis Avdić su osvojili zlatne medalje, Merjem Mihaljević je osvojila srebrenu medalju, dok su osvajači bronzanih medalja Emina i Dinela Metović.

U razgovoru za Fokus Denis kaže da će mu uspjeh iz Tunisa, svakako, biti podsticaj da se nastavi baviti naučnim radom.

denis tunis 2

-Naši projekti bili su vezani za različita područja nauke, tehnologije i inžinjeringa. Moj projekat baziran je na ulozi vodene leće u remedijaciji vode, proizvodnji bioenergije iz biomase i korištenju nutritivnih osobina leće u ishrani čovjeka i životinja. Bio sam oduševljen dočekom, organizacijom i pozitivnom atmosferom. Bilo je zanimljivo posmatrati ljude oko nas, šarenilo zastava, među kojima je, visoko uzdignuta, vijorila i zastava naše zemlje. Shvatili smo da je pred nama veliki izazov, jer su svi učesnici vrijedno radili na svojim projektima i imali isti cilj, predstaviti se u najboljem svjetlu – prisjeća se.

Druge kulture i bosansko kolo

Pored zlatne medalje za projekat, Denis i njegovo dvoje kolega, Damir i Merjem, osvojili su specijalne nagrade pa će njihovi projekti biti objavljeni u sljedećem broju britanskog naučnog magazina “Journal4youth“.

denis nagrade

-Pored priznanja koja smo dobili, podjednako su nam značajni susreti sa mladima iz drugih zemalja, jer tih dana je nas više od 500 imalo priliku da se bavimo naukom, družimo, upoznajemo druge kulture i kulturu zemlje domaćina. U jednom trenutku su svi učesnici na ceremoniji upoznavanja zaigrali bosansko kolo i taj prizor je zaista bio jedinstven – kaže Denis.

denis slika

Ovom talentiranom mladiću ovo nisu prva međunarodna priznanja. Već godinama Denis niže uspjehe i osvaja nagrade za svoje likovne i literarne radove o temama socijalne pravde, ljudskih prava, klimatskih promjena i mnogim drugim.