Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BRČKO DISTRIKT

Digli osnovicu za obračun plata budžetskim korisnicima na 900 KM

konvertibilne marke novac
Ilustracija: CBBiH

Ova odluka primjenjuje se na obračun plate za naredni mjesec od dana usvajanja Odluke

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, usvojila je odluku o visini osnovice za obračun plata djelatnika budžetskih korisnika u iznosu od 900 KM.

Ovom odlukom utvrđena je visina osnovice za obračun plata uposlenih u tijelima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH, uposlenih u Pravosuđu Brčko distrikta BiH, Policiji Brčko distrikta BiH, korisnicima budžetskih sredstava u Skupštini Brčko distrikta BiH, Izbornom povjerenstvu Brčko distrikta BiH i Uredu za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta BiH za 2024. godinu, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

– S obzirom na to da je Vlada RS-a donijela odluku o visini najniže plate u RS-u u 2024. godini u visini od 900 KM te ova plata predstavlja višu najnižu platu u entitetima, potrebno je izvršiti usklađivanje osnovice za obračun plata s ovim iznosom – istaknula je direktorica Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Janja Geljić.

Ova odluka primjenjuje se na obračun plate za naredni mjesec od dana usvajanja Odluke o izmjeni Proračuna Brčko distrikta BiH za 2024. godinu.

Utvrđene i druge odluke

Na današnjoj sjednici članovi Vlade odobrili su amandmane na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH. Navedeni nacrt zakona danas se nalazi na dnevnom redu Skupštine Brčko distrikta BiH.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju naknade za obavljanje posebnih poslova u tijelima javne uprave.

Na prijedlog Odjela za javni registar, Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, Odjela za stručne i administrativne poslove, Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne odnose, Odjela za obrazovanje, Odjela za komunalne poslove i Ureda za upravljanje javnom imovinom razmatrana su i izvještaji o zaključenim ugovorima, ugovorenim poslovima, utrošenim sredstvima i rezultatima provedene analize i ocjene učinkovitosti i efektivnosti obavljenih poslova u 2023. godini.