Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor firme “Dekor” optužen da je utajio 265.000 KM poreza

BiH

kantonalni sud tuzla212

Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv vlasnika i direktora firme “Dekor” Izeta Čelikovića (59) iz Banovića i protiv ovog pravnog lica zbog utaje poreza kojom je ova firma pribavila protivpravnu imovinsku korist od oko 265.000 KM.

U optužnici je navedeno da Čeliković od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno zakonskim odredbama, nije prikazao zahtijevane podatke o stečenom oporezivom prihodu i da je izbjegao da plati davanja propisana poreskim zakonodavstvom Federacije BiH.

Radeći završne građevinske radove na stambenim objektima, Čaliković je iznos ugovorenih radova naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od kupaca stanova, a naplaćeni iznos nije predavao u blagajnu i položio na račun firme, niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate u poslovnim evidencijama firme vodio kao nenaplaćene.

Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja koja su starija od 12 mjeseci za 2011, 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja koja su poprimila karakter dohotka na koji nije obračunao, prijavio i platio oko 265.000 KM poreza Poreskoj upravi Federacije BiH.

Firma “Dekor” je kao pravno lice optužena da je raspolagala protivpravnom imovnskom koristi koju je pribavio direktor i vlasnik firme, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje je i podiglo optužnicu.