BiH

Nacionalna biblioteka

Direktor NUBBiH učestvovao u radu online izdanja godišnje konferencije CENL-a

20/10/2020

CENL će za četiri nacionalne biblioteke, uključujući i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, dodijeliti sredstva za podršku apliciranim projektima protiv Covid-a 19

Održan je godišnji sastanak Konferencije direktora evropskih nacionalnih biblioteka (CENL), prvi put u online formatu, saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) Bosne i Hercegovine.

Učesnici su usvojili strateške i financijske planove za 2019., 2020. i 2021. Druga sesija je bila posvećena pandemiji Covid-a 19, uticaju, mogućnostima i izazovima za nacionalne biblioteke.

U grupi Radna snaga – nacionalna biblioteka od kuće? je učestvovao i Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Tokom diskusije o radu od kuće, prenio je iskustva NUB-a te naglasio da Biblioteka nikad nije bila potpuno zatvorena. Rad i korespondencija sa izdavačima je organizovana i iz kuća bibliotekarki i bibliotekara, tako da su Odjel CIP-a i Agencije ISSN, DOI, ISBN i ISMN bili dostupni u toku redovnog radnog vremena.

U Biblioteci su radili Ured direktora, krizni štab, te su se mogli ostaviti i obavezni primjerci građe koja je ostavljana u karanteni po preporukama WHO-a i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdarvstva.

Treća sesija je sadržavala izvještaje i prezentacije Nacionalne biblioteke Litvanije, Nacionalne biblioteke Austrije, Britanske biblioteke, o realizaciji granta Erland Kolding Nielson te informacije o dobitnicima fondova podrške bibliotekama pogođenim pandemijom COVID-a 19 (Covid-19 Support Fund) i projektima posvećenim skupljanju građe i izvora vezanih uz zajednice koje su nedovoljno zastupljene u zbirkama biblioteka članica CENL-a (Hidden Stories Support Fund).

CENL će za četiri nacionalne biblioteke, uključujući i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, dodijelilti sredstva za podršku apliciranim projektima protiv Covid-a 19.

CENL je potvrdio da će sljedeći godišnji sastanci biti održani u Kraljevskoj biblioteci Belgije (Koninklijke Bibliotheek van België) u 2021. godini, Nacionalnoj biblioteci Turske (Millî Kütüphaneo) u 2022. godini i Nacionalnoj biblioteci Francuske (Bibliothèque nationale de France) u 2023. godini.

CENL je mreža koja je nastala 1987. godine. Ova mreža nacionalnih biblioteka Evrope ima za cilj povećati i ojačati ulogu nacionalnih biblioteka u Evropi, posebno u pogledu njihovih odgovornosti u održavanju nacionalne kulturne baštine i osiguravanja pristupačnosti znanja u tom području.

CENL zajednicu trenutno čini 49 nacionalnih biblioteka iz 45 evropskih zemalja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.