Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

glavni pretres

Dodik danas ponovo u Sudu BiH, odbijena žalba

Foto: Fena

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Neizvršavanje odluka visokog predstavnika”

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazan glavni pretres u sudskom postupku koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, nakon što je Sud BiH odbio zahtjev odbrane za odlaganjem ročišta.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu odbrane predsjednika RS Milorada Dodika na odluku kojom je Sud BiH odbio premještanje procesa iz Sarajeva u Banjaluku. Zahtjev odbrane za premještanjem procesa prethodno je odbilo Vanraspravno vijeće, neposredno prije prvobitno zakazanog glavnog pretresa.

Podsjetimo, pred Sudom BiH vodi se postupak protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjaluci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

U optužnici protiv Dodika i Lukića se navodi da je Dodik potpisao ukaze, iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH (OHR) obavezujuće.