BiH

Dodik: Srebrenica je RS, Vučić i Nikolić uvijek su dobrodošli

27/06/2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je državni vrh Srbije uvijek dobrodošao u Republiku Srpsku i ocijenio neprimjerenom izjavu načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića da je “državni vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji 11. jula u Potočarima”.

“Nedopustivo je da Ćamil Duraković daje takve komentare u vezi sa Srbijom i državnim vrhom Srbije, koji je pokazao svoj odnos i prema Srebrenici. Umjesto da se zalažu da se otkrije zašto je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, oni sada isprazno prijete u nastojanju da bi privid koji oni oko svega toga imaju bio održan”, rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da je rukovodstvo Srbije, prije svega premijer Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić, uvijek dobrodošlo u Republiku Srpsku.

“Srebrenica je Republika Srpska. Da li povodom obilježavanja stradanja u Srebrenici treba neko da dođe ili ne dođe, to je uvijek stvar onih koji pozivaju i naravno onih koji su pozvani da li će da se odazovu”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da su mnogi važni političari iz Republike Srpske i Srbije bili već na tom mjestu.

“Ne smatram da svake godine treba da se utrkujemo da bilo ko bude tamo”, rekao je Dodik.

On je naveo da niko iz Republike Srpske i Srbije i ne treba da prisustvuje komemoraciji u Srebrenici, jer se na osnovu ovakvih izjava, poput Durakovićeve, ne gradi povjerenje.

“Ova njegova izjava je dosta neprimjerena, jer govori o odnosu prema dobrim namjerama koje je rukovodstvo Srbije imalo u vezi sa tim pitanjem. Činjenica da je Srbija na najbolji mogući način pomogla Srebrenici govori o tome da je riječ o lošim ljudima, kakav je Duraković, koji su spremni da na sve ono što je učinio vrh Srbije na ovakav način uzvrate”, rekao je predsjednik Dodik.

On smatra da je Duraković dao ovakvu izjavu u dnevnopolitičke svrhe.

“Mi sa Srbijom imamo odlične odnose. Republika Srpska u Srbiji vidi svog nesumnjivog partnera, ali i matičnu zemlju svih Srba, ma gdje oni bili, pa tako i ovih iz Republike Srpske. To je nešto što se mora shvatiti i razumjeti, a njihov cinizam i pokušaji da politizuju i čak komercijalizuju ono što oni hoće od raznih događaja najbolje govori o ovoj izjavi. Dakle, rukovodstvo Srbije je dobrodošlo u Republiku Srpsku”, naglasio je Dodik.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da je organizacioni odbor za obilježavanje stradanja u julu 1995. godine u Srebrenici donio odluku da je “državni vrh Srbije nepoželjan 11. jula na komemoraciji u Potočarima”.

Komentari